Ministerul Economiei a prezentat pentru dezbateri publice localităţile pe unde va trece conducta gazoductului Ungheni-Chişinău. Statul va intra în posesia terenurilor incluse în traseu, iar pentru despăgubirea proprietarilor sunt prevăzute 600 de mii de euro.

Gazoductul Iasi-Ungheni

Foto: George Rusu / Intact Images

Conform studiului de fezabilitate, construcția conductei va începe anul viitor și va avea o lungime de aproape 120 de kilometri. Gazoductul va trece prin 25 de localități, din raioanele Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău, potrivit Publika.md.

Lucrările vor fi realizare din împrumuturile oferite de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiți granturile UE și contribuția Guvernului. Proiectul urmează să fie finalizat peste doi ani.

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău reprezintă o continuare a conductei Iași-Ungheni. Scopul proiectului este de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Anunțuri