Întâlnire de gradul zero între Filip, Dodon și Candu

Prima întrevedere în format trilateral a premierului Pavel Filip, a preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, şi a preşedintelui Parlamentului, Adrian Candu, a avut loc marți, 21 februarie.

candu-dodon-filip

Foto: gov.md

Premierul Pavel Filip a reiterat importanţa dialogului între cele trei instituţii şi necesitatea soluţionării divergenţelor prin comunicare. „Trebuie să punem în discuţie publică subiectele care unesc societatea şi să reprezentăm instituţiile statului prin prisma responsabilităţilor pe care le avem. Sunt deschis spre colaborare şi îmi doresc o conlucrare între instituţiile statului, şi nu o confruntare”, a declarat Pavel Filip.

De asemenea, premierul s-a referit la Agenda de reforme a Guvernului pentru anii 2017-2018, inclusiv la reforma sistemului de pensii. „Avem nevoie de reforme, nu de blocaj, în primul rând în interesul cetăţenilor. Reforma pensiei prevede nu doar indexarea şi valorizarea pensiei, ci se referă la echitatea şi sustenabilitatea sistemului de pensii”, a adăugat Pavel Filip.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor în format trilateral a fost trecerea creditului de urgenţă la datorie publică. Pavel Filip a reiterat poziţia fermă a Guvernului privind condamnarea fraudei bancare, specificând că instituţiile statului vor depune tot efortul pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de comiterea furtului, pentru a rambursa banii şi a recupera activele. Totodată, a fost deja elaborat cadrul legal care va preveni astfel de situaţii pe viitor, inclusiv prin fortificarea Băncii Naţionale. Pavel Filip a menţionat că această soluţie a permis stabilizarea situaţiei şi evitarea unei crize bancare, trecerea creditului de urgenţă la datorie publică fiind singura soluție legitimă şi corectă economic, de altfel, acceptată şi de partenerii internaționali.

Referitor la domeniul agricol, șeful Executivului a specificat că agricultura trebuie finanţată corespunzător, conform nevoilor acestui domeniu important pentru ţară, iar Guvernul a depus eforturi substanţiale pentru a stinge datoriile la subvenții faţă de agricultori. „În pofida crizei pe care am avut-o în 2015, am reuşit să achităm în 2016 toate datoriile pe subvenţii pentru 2014 şi 2015. Iar până la mijlocul lunii martie anul curent, vom achita toate subvenţiile pentru anul 2016”, a spus Pavel Filip.

În pofida opiniilor contradictorii pe mai multe subiecte, oficialii au accentuat necesitatea comunicării între instituţiile statului. Părţile au anunţat despre decizia comună de a forma un grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului în vederea identificării soluţiilor pentru reglementarea conflictul transnistrean. De asemenea, oficialii au împărtăşit părerea privind necesitatea asigurării unui mediu de afaceri cât mai atractiv pentru atragerea investiţiilor şi crearea noilor locuri de muncă.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. Nu prea am înețeles de ce s-au întîlnit Candu și Filip cu acest utopic pe nume Dodon, de ce să te vezi cu un om care nu vrea să conlucreze și care are cu totul alte viziuni decît majoritatea cetățenilor RM. Vedeți-vă bre de treabă, impelementați acordul de asociere, duceți Moldova cît mai aproape de UE și lăsațil pe Dodon să latre la lună

    Apreciază

  2. Nu-mi pot imagina ce s-a putut de discutat cu Dodon? Acesta e clar din start ca reprezinta interesele celora ce l-au facut presedinte, adica a grupului „Usatii, Nastase si Maia” Asa ca el mereu va fi in opozitie fara de domocrati.

    Apreciază

  3. Chiar că-0i de gradul ZERO, cică au ajuns la un consens să rezolve problema Transnistriană, dar oare credeți că Dodon va face acest lucru: Eu dacă sincer nu cred de loc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s