Premierul Pavel Filip a avut joi, 23 februarie, o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg. Oficialii au discutat despre inaugurarea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău.

pavel-filip_jens-stoltenberg

Pavel Filip și Jens Stoltenberg. Foto: gov.md

În context, Pavel Filip a menționat că Guvernul va acorda tot sprijinul necesar pentru  facilitarea procedurilor de acreditare a şefului şi personalului Oficiului, precum şi pentru buna funcţionare a acestuia.

La rândul său, Jens Stoltenberg a menționat că în luna martie curent vor fi lansate procedurile de acreditare a şefului şi a personalului Oficiului, iar în luna iunie 2017 se preconizează deschiderea Oficiului de Legătură NATO.

În context, premierul Pavel Filip l-a invitat pe Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice să întreprindă o vizită în R. Moldova, pentru a participa la deschiderea Oficiului de Legătură. De asemenea, în cadrul dialogului, şeful Cabinetului de miniștri a reiterat interesul R. Moldova pentru a consolida în continuare dialogul politic și cooperarea practică cu NATO în domeniile stabilite în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Totodată, Pavel Filip a spus că principiul neutralității R. Moldova este deja prevăzut în IPAP, motiv pentru care nu este necesară semnarea unui acord separat pe această temă.

Un alt subiect discutat de oficiali a vizat reglementarea conflictului transnistrean. Premierul Filip a exprimat recunoștință Alianţei Nord-Atlantice pentru sprijinul acordat R. Moldova în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, precum și pentru eforturile de retragere a forțelor armate ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.

Amintim că Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip şi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pe 29 noiembrie 2016, la Bruxelles.

Președintele Igor Dodon a declarat în repetate rânduri că se opune deschiderii unui Oficiu de Legătură NATO la Chișinău. Șeful statului a spus că va face tot ce-i stă în putință ca să denunțe acordul în privința Oficiului NATO.

Anunțuri