Creşterea tarifelor la serviciile medicale este o măsură necesară, ce are drept scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate de instituţiile medicale. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

pastile_medicamente_farmacie

Foto: incomemagazine.ro

Ruxanda Glavan a menţionat că tarifele trebuie să fie ajustate o dată la doi ani, însă în anul 2013 şi 2015 acest lucru nu s-a făcut.

„Aceasta este o măsură necesară şi este realizată pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale acordate. Tarifele de până acum nu acopereau costurile serviciilor. Dacă nu am fi revizuit preţurile, s-ar fi creat o situaţie şi mai neplăcută. Ministerul Sănătăţii nu putea procura echipamentele necesare pentru instituţiile medicale. Afară de aceasta, din cauza tarifelor mici la servicii, instituţiile medicale au datorii”, a subliniat Glavan.

Potrivit lui, în unele cazuri discrepanţa dintre cheltuieli şi tarifele stabilite era foarte mare.

„Anterior, pentru a depista metastazele în sistemul osos al omului, persoana care nu avea poliţă medicală achita circa 436 lei, deşi acest serviciu este cu mult mai scump. Cheltuielile instituţiilor medicale pentru investigaţii şi reagenţi constituiau 900 lei, iar diferenţa trebuia să fie acoperită din contul instituţiei. Spitalul Clinic Republican a primit în ultimul an peste o mie de unităţi de echipamente, dar nu a putut să le valorifice la maximum potenţialul acestora din cauza tarifelor mici. După ajustarea tarifelor la servicii, situaţia se schimbă spre bine, medicii pot acorda oamenilor asistenţă medicală mai calificată”, a spus ministrul.

Ea a subliniat că „demagogia şi speculaţiile nu contribuie la soluţionarea problemelor”.

„Drepturile cetăţenilor la servicii medicale erau încălcate mai înainte, dar nu acum. Anterior, oamenii nu puteau beneficia de servicii calitative, iar acum au această posibilitate. Ajustarea preţurilor trebuie să se facă o dată la doi ani. Partidele politice ştiu asta foarte bine, însă desfăşoară acţiuni de protest în scopurile lor politice”, a spus Glavan.

Infotag

Anunțuri