Deputatul român Constantin Codreanu (PMP), preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a adresat în luna februarie curent doamnei Lia-Olguța Vasilescu, ministrul român al Muncii și Justiției Sociale, o întrebare cu referire la o lege privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

constantin-codreanu

Deputatul Constantin Codreanu

Întrebarea lui Codreanu se referă la situația gravă în care se află românii din diaspora, de a nu-și putea plăti contribuțiile la pensii în țară.

Potrivit unui comunicat trimis presei de către deputatul Constantin Codreanu, motivul principal al întrebării adresate constituie situațiile prezentate de către cetăţenii români fără domiciliu sau reşedinţă în România, care doresc să beneficieze de măsurile Legii nr. 186/2016. Acestora, însă, le este refuzată posibilitatea respectivă, întrucât nu au domiciliul sau reşedinţa în raza caselor teritoriale de pensii. Astfel, deputatul Codreanu a solicitat răspuns asupra a două chestiuni importante. Prima vizează lămuri dacă Legea nr. 186/2016 se adresează şi cetăţenilor români fără domiciliu sau reşedinţă în România. A doua ține de locul unde își pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

 „Deși aflat în opoziție, încerc să îi conving pe colegii mei să fim uniți, indiferent de partide, atunci când vine vorba de lucruri pe care să le facem pentru a-i ajuta pe românii noștri din afara României. Această întrebare adresată Ministrului Muncii și Justiției Sociale, e doar un prim pas dintre cei câțiva necesari pentru a elimina acest obstacol pe care îl întâmpină cei plecați din țară în relația lor cu statul român. Am spus mereu că, dacă prețul pentru rezolvarea oricărei probleme care îi vizează pe românii de pretutindeni este să nu îmi apară numele la finalul unei inițiative legislative, sunt gata să îl plătesc fără ezitare. Nu mă interesează un portofoliu gras cu realizări care să poarte peste tot numele meu la final de mandat. Mă interesează sprijinul și soluțiile concrete pe care le putem oferi românilor care așteaptă acest lucru din partea României”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Introducerea temporară a posibilității de a plăți retroactiv contribuția la pensii a fost motivată, conform expunerii de motive ce a însoțit Legea nr. 186/2016 în formă de proiect, de solicitările cetățenilor români din țară și din străinătate. Întrebarea adresată ministrul român al Muncii și Justiției Sociale apare pe site-ul Camerei Deputaților, secțiunea Întrebări și Interpelări, depuse de către Constantin Codreanu.

codreanu_deputat

Foto: Constantin Codreanu

Reclame