Finanţarea partidelor trebuie să fie transparentă şi trebuie să existe o limită a donaţiilor alocate din partea cetăţenilor pentru activitatea partidelor, consideră politologul, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan.

Igor Botan

Igor Boțan. Foto: Vasile Botnaru / europalibera.org

Marţi, 28 februarie, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Implementarea Acordului de asociere cu UE: Progres sau regres”, organizată de către Fondul Soros-Moldova, Boțan, care este unul dintre fondatorii Platformei DA, a spus că „finanţarea partidelor contribuie la prezenţa corupţiei în politică”.

Potrivit lui Boțan, „cea mai importantă problemă în finanţarea partidelor ţine de limita donaţiilor, care a fost majorată de 10 ori. Cetăţenilor li se permite să facă donaţii până la 50 mii euro pe an, adică în cuantumul salariului mediu timp de 20 de ani”.

„Totodată, legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal nu ne permite să aflăm unde activează astfel de investitori, care pot dona o sumă atât de mare. Din acest motiv, recomand Comisiei Electorale Centrale să revină la sfaturile GRECO cu privire la finanţarea partidelor politice. De asemenea, este necesar de a modifica limita donaţiilor până la cinci salarii medii pe an. Mai este nevoie ca informaţia despre persoanele care donează bani să fie publicată, respectiv, devine clar dacă mărimea donaţiei corespunde venitului pe care îl câştigă persoana. Un alt sfat este de a permite compatrioţilor din străinătate de a efectua donaţii”, a spus Boţan, citat de Infotag.

Expertul consideră că „alegerile se reflectă asupra tuturor instituţiilor, respectiv, este necesar de a soluţiona problemele, inclusiv din sistemul judiciar, de la procuratură şi ulterior va putea fi discutată situaţia din sistemul electoral”.

Reprezentantul societăţii civile Valeriu Paşa nu au fost de acord cu propunerea lui Boțan.

El a spus că „întrebarea ce ţine de pragul donaţiilor poate afecta în primul rând partidele de opoziţie, care nu dispun de resurse financiare, inclusiv pentru desfăşurarea campaniilor electorale”.

„Donaţiile private într-adevăr au nevoie de un o anumită limită, deoarece acest lucru nu este menţionat nicăieri. În cazul în care o persoană a donat o anumită sumă, atunci aceasta trebuie să o indice în venitul său, ca să se ştie cât aceasta câştigă cu adevărat. Cred că la acest nivel ar trebui să existe limită”, consideră Pașa, potrivit sursei citate.

Reclame