Un fondator al Platformei DA despre partide și bani

Finanţarea partidelor trebuie să fie transparentă şi trebuie să existe o limită a donaţiilor alocate din partea cetăţenilor pentru activitatea partidelor, consideră politologul, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan.

Igor Botan

Igor Boțan. Foto: Vasile Botnaru / europalibera.org

Marţi, 28 februarie, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Implementarea Acordului de asociere cu UE: Progres sau regres”, organizată de către Fondul Soros-Moldova, Boțan, care este unul dintre fondatorii Platformei DA, a spus că „finanţarea partidelor contribuie la prezenţa corupţiei în politică”.

Potrivit lui Boțan, „cea mai importantă problemă în finanţarea partidelor ţine de limita donaţiilor, care a fost majorată de 10 ori. Cetăţenilor li se permite să facă donaţii până la 50 mii euro pe an, adică în cuantumul salariului mediu timp de 20 de ani”.

„Totodată, legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal nu ne permite să aflăm unde activează astfel de investitori, care pot dona o sumă atât de mare. Din acest motiv, recomand Comisiei Electorale Centrale să revină la sfaturile GRECO cu privire la finanţarea partidelor politice. De asemenea, este necesar de a modifica limita donaţiilor până la cinci salarii medii pe an. Mai este nevoie ca informaţia despre persoanele care donează bani să fie publicată, respectiv, devine clar dacă mărimea donaţiei corespunde venitului pe care îl câştigă persoana. Un alt sfat este de a permite compatrioţilor din străinătate de a efectua donaţii”, a spus Boţan, citat de Infotag.

Expertul consideră că „alegerile se reflectă asupra tuturor instituţiilor, respectiv, este necesar de a soluţiona problemele, inclusiv din sistemul judiciar, de la procuratură şi ulterior va putea fi discutată situaţia din sistemul electoral”.

Reprezentantul societăţii civile Valeriu Paşa nu au fost de acord cu propunerea lui Boțan.

El a spus că „întrebarea ce ţine de pragul donaţiilor poate afecta în primul rând partidele de opoziţie, care nu dispun de resurse financiare, inclusiv pentru desfăşurarea campaniilor electorale”.

„Donaţiile private într-adevăr au nevoie de un o anumită limită, deoarece acest lucru nu este menţionat nicăieri. În cazul în care o persoană a donat o anumită sumă, atunci aceasta trebuie să o indice în venitul său, ca să se ştie cât aceasta câştigă cu adevărat. Cred că la acest nivel ar trebui să existe limită”, consideră Pașa, potrivit sursei citate.



Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

 1. Un lucru aici nu este evidențiat: De unde PPDA are bani și ce donații fac Țopii în caznaua partidului:???

  Apreciază

 2. Si asta spune membru unui partid care a strins bani de la popor apoi nimeni n-a mai cunoscut soarta acestor bani, apoi Nastase inca si a mai cerut de la fiecare organizatie teritoriala cite 15 000 de lei lunar. Asta oare cum se numeste?

  Apreciază

 3. Da despre banii din mass-media Bo’an nu vrea să vorbească ? spre exemplu să ne spună că lua salariu de la TV7 din banii BEM, a ? un ipocrit și acest Boțan, s-a vîndut cu tot cu chiloți, era alt om cu vreo 2-3 ani în urmă …
  http://today.md/ro/news/politic/10552/EXCLUSIV-%7C-Investigație-Mass-Media-lui-Lucinschi-finanțată-din-banii-BEM-Procurorii-confirmă-existența-dosarului-penal-(DOC-SCHEMA).htm

  Apreciază

 4. Si asta o spune pidarul Botan, a carui partid este sponsorizat de Topi? Chiar Nastase a recunoscut ca Topii nu mai au bani sa finateze si jurnalul si partidul . Asta cum sa inteleg eu?

  Apreciază

 5. Da nu l-ați întrebat de ce nu se interesează de unde ia PAS-ul și Năstase ruble ? și să nu ne prostească că banii au fost donați de popor, nu-i capabil în pielea curcii țara asta păcătoasă și săracă să întrețină 40 de partide….
  Dacă nu știe, apoi îi recomand să vadă relațiile de prietenie între Platon, Țopa, Filat, iată de unde a început să curgă banii și la PAS și la platformă

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s