Eroii războiului moldo-rus din 1992 au fost comemorați joi. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a depus flori la monumentul „Mama Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”. La ceremonia oficială au mai participat premierul Pavel Filip și președintele Igor Dodon.

razboiul-moldo-rus-1992_transnistria

Foto: parlament.md

În mesajul postat astăzi, Andrian Candu s-a adesat părinților care au pierdut acum 25 de ani copii la război. Potrivit președintelui Parlamentului, „numai grație sacrificiului făcut atunci, în 1992, avem putere să continuăm lupta pentru reîntregirea țării”.

„Ne-am așezat la o masă de discuții cu cei de la Tiraspol pentru că nu vom admite repetarea celor patru luni de lupte sîngeroase. Vom învăța să trăim din nou împreună cu cei din stânga Nistrului. Vom acorda un statut acelei părți a țării noastre care se numește Transnistria. Vom lucra pentru ca toți cetățenii din R. Moldova să trăiască în pace, siguranță și acasă de la Cahul până la Camenca, de la Briceni până la Slobozia. Avem o țară mult prea mică ca să o împărțim, dar suficient de mare pentru a fi casa tuturor”, a mai spus președintele Parlamentului, citat de Moldpres.

În această zi, acum 25 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean. Anul trecut, în premieră, Parlamentului R. Moldova a instituit Platforma parlamentară de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a R. Moldova în vederea oferirii unui sprijin politic și legislativ negociatorilor.

Anunțuri