Președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, s-a referit vineri la viitorul Uniunii Europene fără a exclude ideea unei „Europe cu mai multe viteze”, transmite agenția de presă Hina, potrivit Agerpres.

antonio-tajani

Antonio Tajani. Foto: epa.eu

Lucrul cel mai important pentru viitorul UE este unitatea sa, pentru că astfel ea poate răspunde mai prompt la crizele generate de probleme economice, imigrație sau terorism, poate combate mai eficient sărăcia și poate concura cu rivalii săi economici de pe scena globală cum sunt SUA, China sau India, a subliniat președintele PE, aflat în vizită în Slovenia.

Președintele PE a inaugurat oficial, în capitala slovenă, Casa Uniunii Europene, care găzduiește reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de informare al PE, în cadrul unui eveniment la care au mai participat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și premierul sloven Miro Cerar.

În discursul susținut cu această ocazie, Antonio Tajani a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă populismul pentru Europa de astăzi și care, potrivit președintelui PE, poate fi oprit doar oferindu-le europenilor răspunsurile potrivite cu privire la viitorul lor.

El a mai spus că Europa nu reprezintă doar o monedă și o piață comune, ci este și o chestiune de identitate și valori și trebuie ținut cont de acest lucru în dezbaterile cu privire la evoluția UE.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri un discurs în care a descris cinci opțiuni posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care merg de la limitarea acestuia la piața unică europeană și până la opțiunea care ar corespunde unei Europe federaliste, el cerându-le celor 27 de lideri europeni să dea dovadă de „unitate și leadership”.

Reclame