În timp ce unele partide se pronunţă împotriva modificării sistemului electoral, cetăţenii R. Moldova au o altă opinie. În cadrul unui sondaj efectuat de compania de cercetare socio-politică „Intellect Group” se arată că oamenii îşi doresc ca aleşii poporului să fie desemnaţi în baza votului mixt şi uninominal. Potrivit datelor chestionarului, sistemul electoral existent este unul ineficient, iar o schimbare în acest sens ar acorda şanse egale pentru toţi.

Sondaje

Foto: jurnaluldeilfov.ro

Potrivit autorilor chestionarului, citați de trm.md, cetăţenii așteaptă schimbări majore ale sistemului electoral și politic din R. Moldova. Astfel, aproape 80 la sută dintre respondenţi vor sa voteze direct deputații în Legislativ, iar pentru sistemul mixt s-au pronunţat 64%.

În acelaşi timp 91% din cei intervievaţi au răspuns că îşi doresc micşorarea numărului de partide politice în ţara noastră. Tot atâţia vor ca numărul de deputaţi să fie micşorat. Participanţii la sondaj salută decizia privind alegerea directă a şefului statului. În susţinerea acestei idei s-au pronunţat 82 la sută, în timp ce 12 la sută au răspuns negativ.

Totodată, partidul politic care se bucură de cea mai mare încredere printre alegători este PSRM – 22%. Urmează PAS – 20%, PDM – 17%, PPDA – 13%, PCRM – 5%, PL – 5%, PLDM – 4,6%.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-20 februarie curent, pe un eşantion de 1300 de persoane. Marja de eroare este de 3 %.

Precizăm că vineri, 3 martie, PPDA, PLDM și PAS s-au declarat împotriva schimbării sistemului electoral, semnând în acest sens o declarație. Potrivit acestor partide politice, trecerea la sistemul mixt sau uninominal de alegeri este o tentativă a partidelor de la guvernare de a se menţine la putere. Aceste trei partide politice se pronunță pentru menţinerea actualului sistem electoral.

Anunțuri