Oamenii sunt nemulţumiţi de actul judecătoresc şi asta pentru că în sediile instanţelor nu sunt create condiţiile necesare. Lipsesc zonele de aşteptare, ascensoarele sau chiar grupurile sanitare.

Femida_Justitie

Foto: vitebsk.gov.by

În vederea ameliorării situaţiei, s-a purces la implementarea unei reforme în sistem. Aceasta prevede optimizarea instanţelor, dar şi construcţia sau repararea celor ce vor rămâne active. Un Plan de acţiuni a fost aprobat de către Parlament, scrie trm.md.

Cele 15 judecătorii ce vor rămâne intacte în urma implementării reformei, urmează să fie construite sau reparate în patru etape, pe parcursul a zece ani. Mai exact, câte trei ani pentru fiecare etapă.

Prima, care va fi realizată pe parcursul acestui an, prevede finalizarea construcţiei sediului Judecătoriei Ungheni, care a fuzionat cu Judecătoria Nisporeni. Este vorba de un spaţiu de circa 4400 de metri pătraţi. În această perioadă vor fi identificate şi terenurile pentru alte instanţe.

Cea de-a doua etapă va fi în perioada 2018-2021, atunci când vor fi construite sedii pentru judecătoriile Edineţ, Orhei, Hânceşti, Căuşeni, Cahul şi Chişinău. După 2021 vor fi lansate lucrările pentru sediile din Bălţi, Soroca, Străşeni, Drochia şi Comrat.

Ultimele trei instanţe vor fi  renovate începând cu anul 2024. Este vorba despre judecătoriile din Anenii Noi, Criuleni şi Cimişlia.

În prezent, din cauza lipsei sălilor, foarte multe şedinţe au loc în birourile judecătorilor. Anume din acest motiv, şi anume din lipsă de spaţiu, deseori nu pot fi folosite echipamentele de înregistrare audio.

Reclame