Anul 2017 va fi un an favorabil pentru dezvoltarea exporturilor şi atragerea investiţiilor străine, a declarat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

vitalie-iurcu

Foto: mec.gov.md

În cadrul unei conferinţe de presă dedicată activităţilor Ministerului şi Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului (MIEPO) în anul 2017, Vitalie Iurcu a menţionat că „au fost adoptate amendamente ce simplifică procedura de raportare financiară pentru agenţii economici, se lucrează la reducerea nivelului de birocraţie, reducerea numărului de funcţionari, ceea ce va duce la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi va face ca Moldova să devină mai atractivă pentru investitorii străini”.

„Un loc aparte în anul 2017 îl va ocupa industrializarea Republicii Moldova, ne vom concentra pe dezvoltarea parcurilor industriale şi a zonelor economice libere (ZEL). În anul 2016, datorită acestora în Republica Moldova au fost atrase investiţii străine în valoare de peste 80 mil. euro, s-au creat 3.000 de locuri de muncă. Veniturile la bugetul de stat s-au ridicat la 220 milioane de lei. Noi am reuşit să colaborăm cu aşa mari companii internaţionale, cum ar fi «Draexlmaier» (Germania), «Sumitomo» (Japonia), «Coroplast» (SUA)”, a menţionat viceministrul.

Potrivit lui, în anul curent se planifică atragerea suplimentară în zonele economice libere a circa 100 de milioane de euro investiţii noi, vor fi create 3000 de locuri de muncă suplimentare.

Cantitatea produselor fabricate în ZEL va creşte şi va depăşi valoare de 4,5 miliarde de lei. Dezvoltarea zonelor economice libere, de asemenea, implică şi soluţionarea problemelor privind lipsa cadrelor calificate. Astfel, spre exempu, în subzona „Străşeni” va fi lansat un program de învăţământ profesional dual în inginerie, atunci când tânărul specialist va avea posibilitatea să combine procesul de muncă şi de instruire.

Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, a comunicat că, datorită activităţii în comun în anul 2016, peste 350 de companii autohtone au obţinut acces la pieţele externe, au fost încheiate 1350 de contracte cu agenţii economici străini. S-a reuşit realizarea a cinci programe mari cu actori internaţionali importanţi.

„Pentru atragerea investiţiilor străine în Moldova, vor fi organizate 20 de expoziţii internaţionale, la fiecare dintre acestea vor fi prezenţi 5-10 antreprenori străini. La acestea şi-au manifestat deja interesul să participe companii din ţări precum Germania, Cehia, Marea Britanie, Turcia. În anul 2017 vor fi efectuate 30 de vizite oficiale ale potenţialilor investitori. De asemenea, în vederea promovării exporturilor, MIEPO va publica un catalog de proiecte de investiţionale”, a spus el.

Reclame