Președintele Igor Dodon a criticat dur inițiativa PDM de a modifica Codul Electoral din R. Moldova, prin trecerea la sistemul electoral uninominal. Potrivit lui Dodon, inițiativa PDM este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului.

vlad-plahotniuc_igor-dodon

Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Foto: agora.md

„Inițiativa conducerii PDM este inacceptabilă. Această inițiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace. Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partiinic din Republica Moldova”, a scris Dodon pe Facebook.

Potrivit șefului statului, diaspora trebuie să aibă dreptul să participe mai activ în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din R. Moldova. Mai mult, Dodon declară că în procesul electoral din R. Moldova trebuie să-i implicăm mai mult pe cetățenii din stânga Nistrului.

„Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral. O altă modificare importantă, este reducerea numărului de deputați în Parlament. Atrag atenția în mod special la acest punct — să reducem numărul de deputați, de la 101 la 71”, a subliniat Dodon.

Precizăm că PDM va iniţia procesul de trecere la sistemul de vot uninominal a deputaţilor. Anunțul a fost făcut astăzi de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui Plahotniuc, votul uninominal oferă posibilitatea ca raioanele să fie prezente în Parlament prin oameni concreți.

Reclame