PDM va iniţia procesul de trecere la sistemul de vot uninominal a deputaţilor. Anunțul a fost făcut luni de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă, care a avut loc în urma unei şedinţe comune a deputaţilor şi miniştrilor democraţi.

vlad-plahotniuc

Vlad Plahotniuc. Foto: pdm.md

Potrivit liderului PDM, citat de Moldpres, noul sistem uninominal va asigura „controlul cetățenilor asupra politicienilor”, va permite ca cetățenii să aleagă „oameni, nu liste de partid”, iar fiecare raion va avea reprezentanți în Parlament, aleși chiar din comunitățile locale.

„Noul sistem electoral va include posibilitatea revocării deputatului ales uninominal dacă acesta nu-și va face datoria față de cetățeni. Un alt avantaj al sistemului va fi reprezentarea moldovenilor din diaspora în Parlament, care vor avea pentru prima dată deputații lor în Legislativul de la Chișinău”, a menţionat Vlad Plahotniuc.

Liderul democrat a specificat că PDM va declanșa o amplă campanie de informare a cetățenilor privind votul uninominal, iar în paralel va derula un proces de colectare de semnături în favoarea acestui sistem de vot.

„În următoarele zilele vom depune această iniţiativă legislativă în Parlament. Documentul va primi votul final în Parlament doar după ce va avea avizul Comisiei de la Veneţia şi după ce vom desfăşura consultări publice inclusiv cu societatea civilă şi cu partidele parlamentare şi extra-parlamentare”, a spus Plahotniuc.

Votul uninominal este un tip de scrutin menționat în legislația sistemelor electorale, practicat în SUA și Marea Britanie. Acest tip de scrutin reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viața politică a unui stat.

Reclame