Primari din toată republica, aleși pe listele PDM, susțin inițiativa conducerii formațiunii privind modificarea sistemului electoral din R. Moldova. Aceștia s-au exprimat în favoarea noii metode de alegere a deputaților prin intermediul votului uninominal.

Primari

Foto: fb.com/plahotniuc

Opiniile au fost exprimate în cadrul unei întruniri cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, notează Infotag.

Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc

„Primarii democrați susțin ideea votului uninominal. Am avut în această seară (luni, 6 martie – n.r.) o discuție amplă legată de reforma electorală și nevoia de modernizare a clasei politice.

Primarii cunosc din propria lor experiență valoarea votului direct și responsabilitatea care îi revine unui ales atunci când l-au votat cetățenii dintr-un oraș, sat sau raion anume.

Aceste avantaje ale votului uninominal vor fi explicate cetățenilor și în cadrul campaniei naționale de informare”, a scris Plahotniuc pe Facebook.

Luni, în cadrul unui briefing de presă, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a prezentat inițiativa formațiunii de modificare a sistemului electoral. Astfel, potrivit noului proiect propus, deputații vor fi aleși în Parlament pe baza circumscripțiilor uninominale. Un element exclusiv pentru R. Moldova este faptul că alegătorii vor putea demite deputatul în cazul în care acesta nu satisface așteptările acestuia. De asemenea, modificările presupun ca diaspora să aibă proprii reprezentanți în Parlament, aleși de aceștia.

Reclame