Uninominalul propus de PDM în opinia unui expert

Inițiativa introducerii votului uninominal este o încercare a PDM de a-și pregăti terenul pentru viitoarele alegeri parlamentare. Opinia a fost exprimată de analistul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, în emisiunea „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Vlad Turcanu

Vlad Țurcanu. Foto: timpul.md

Potrivit analistului, această inițiativă care presupune că deputații vor fi aleși în mod direct în circumscripții și nu pe liste de partid este un obiectiv al democraților de a dispersa și partidele proeuropene, și electoratul european.

„Se poate ajunge ca, în felul acesta, o parte importantă dintre cetățeni să nu fie reprezentată în Parlament, iar anumite partide cu o cotă importantă să rămână și ele pe margine. Diaspora, care ar avea două sau trei mandate nu ar avea de câștigat. Iar la alegerile trecute, diaspora a demonstrat că este o forță. Aș fi rezervat în privința pornirilor nobile pe care le-ar avea un partid care face o asemenea declarație și lansează o asemenea inițiativă de a schimba în bine clasa politică din care face parte”, a declarat fostul purtător de cuvânt al ex-președintelui Nicolae Timofti.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, ,

4 răspunsuri

 1. În uninominal vor învinge liderii locali care se bucură de cea mai mare încredere din partea localnicilor, și nu are cum să-i influențeze cineva, dacă ei singuri se vor da, dar și aici intervine alt mecanism propus de Plahotniuc – demiterea.

  Apreciază

 2. Cum o parte din cetateni sa nu fie reprezentata in parlament daca abia acum noi cetatenii vom fi cei care vom alege direct membrii parlamentului, asa ca anume abia acum vom avea posibilitatea sa-i demitem pe aceea fara sa asteptam 4 ani, pentru a alege o noua componenta a parlamentului.

  Apreciază

 3. Anul trecut in scena DA din PMAN printre principalele revendicare era alegerea directa a presedintelui si trecerea la votul uninominal. Nu inteleg de ce astazi ei sunt contra acestei initiative…

  Apreciază

 4. Oare ?? Acesta este expert in viziunea voastra? Eu stiam ca acesta este PORTAVOCEA lui Filat pe timpul cind Timofti era presedinte. Deci cit de impartial poate fi un asemenea expert? Daca Filat a vost judecat pentru furtul miliardului, atunci cam din ce bani il achita Filat pe acest expert?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.