Inițiativa introducerii votului uninominal este o încercare a PDM de a-și pregăti terenul pentru viitoarele alegeri parlamentare. Opinia a fost exprimată de analistul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, în emisiunea „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Vlad Turcanu

Vlad Țurcanu. Foto: timpul.md

Potrivit analistului, această inițiativă care presupune că deputații vor fi aleși în mod direct în circumscripții și nu pe liste de partid este un obiectiv al democraților de a dispersa și partidele proeuropene, și electoratul european.

„Se poate ajunge ca, în felul acesta, o parte importantă dintre cetățeni să nu fie reprezentată în Parlament, iar anumite partide cu o cotă importantă să rămână și ele pe margine. Diaspora, care ar avea două sau trei mandate nu ar avea de câștigat. Iar la alegerile trecute, diaspora a demonstrat că este o forță. Aș fi rezervat în privința pornirilor nobile pe care le-ar avea un partid care face o asemenea declarație și lansează o asemenea inițiativă de a schimba în bine clasa politică din care face parte”, a declarat fostul purtător de cuvânt al ex-președintelui Nicolae Timofti.

Anunțuri