Insistența cu care președintele Igor Dodon promovează renegocierea Acordului de Asociere în format trilateral, cu implicarea Federației Ruse, dă dovadă de lipsă de diplomație din partea șefului statului, consideră analistul politic Vlad Țurcanu.

igor-dodon

Igor Dodon. Foto: stirileprotv.ro

În cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, Vlad Țurcanu a declarat că președintele Igor Dodon ar fi trebuit mai întâi să discute teza de renegociere a  Acordului de Asociere cu ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola. În același timp, analistul politic consideră că prin aceste declarații președintele Igor Dodon promovează interesele Rusiei.

Fostul consilier prezidențial mai crede că Dodon este dispus să urmeze orbește orice teorie care i se insuflă de la Moscova și că ar avea o problemă cu modul în care operează în termeni democratici Uniunea Europeană.

Pe Igor Dodon îl sperie regulile și, de aceea, și a pledat recent pentru ca să i se mărească atribuțiile, pentru că nu este obișnuit să funcționeze într-un câmp democratic, unde multe dintre instituții sunt autonome și au partea lor de competență pentru domeniile respective”, a declarat Vlad Țurcanu.

Precizăm că șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a exclus posibilitatea unui dialog în format trilateral Bruxelles-Chișinău-Moscova, sugerat de președintele Igor Dodon. Diplomatul european a declarat, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că UE are relații bilaterale cu R. Moldova și că este gata să discute în continuare în acest format.

Anunțuri