În R. Moldova trăiesc mai multe femei decât bărbaţi

Numărul femeilor este mai mare decât al bărbaţilor în R. Moldova, chiar dacă se nasc mai mulţi copii de gen masculin. Discrepanţa apare din cauză că speranţa de viaţă la femei este mai mare – 75,5 ani, faţă de 67,5 ani la bărbaţi.

Moldoveni_Chisinau

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Acest decalaj se explică și prin nivelul mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă, potrivit unei analize elaborată de Biroul Național de Statistică (BNS) și citată de Radio Chișinău.

Datele statistice relevă că deși femeile au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor, rata de ocupare este mai mică – 38% față de 42% la bărbați, iar proporţia bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor – 52% la 48%.

Majoritatea funcțiilor de răspundere aparțin bărbaților, femeile continuând să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor.

De asemenea, femeile câștigă în medie cu 13,2% mai puţin faţă de bărbaţi. În același timp, femeile au mai câştigat teren de reprezentare la nivel local la ultimele alegeri.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.