Ce spun experții despre întărirea leului moldovenesc

Fortificarea leului moldovenesc în ultimele săptămâni se datorează excesului de valută care a intrat în R. Moldova prin tranșele oferite de către partenerii externi, notează Radio Chișinău.

mdl

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Totodată, potrivit experților, moneda națională s-a întărit și datorită creșterii remitențelor. Unii analiști se arată îngrijorați de aprecierea leului moldovenesc, în timp ce alții vorbesc despre efectele pozitive ale acestui fenomen.

Aprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă vine ca urmare a deprecierii monedei unice europene față de dolarul american, dar este cauzată și de factori interni, spune expertul în economie Roman Chircă.

„Se explică prin excesul de intrări de valută în țară, datorită tranșelor Fondului Monetar Internațional, tranșelor Guvernului României, partenerilor de dezvoltare, dar și o creștere pentru primele luni cu 28% a volumelor de remitențe. Pe de altă parte este și factorul sezonier, când au loc exporturi masive ale producției agricole”, a declarat Roman Chircă.

Roman Chircă susține că aprecierea monedei naționale îi va descuraja pe migranții moldoveni, care vor obține mai puțini bani, după ce vor converti euro sau dolarii în lei moldovenești. În rest, potrivit analistului, fortificarea leului are urmări pozitive.

„Exportatorii primesc avantaje competitive, pentru că mărfurile în lei, fiind constante trecute în export devin mai ieftine, respectiv mai solicitate pe piețele externe. Sunt descurajați importatorii pentru că mărfurile de import devin mai scumpe. Este un fenomen prielnic”, spune Roman Chircă.

Pe de altă parte, expertul economic Viorel Gârbu este de părere că fortificarea leului moldovenesc este îngrijorătoare. În opinia acestuia, ar trebui ca moneda națională să fie slabă, pentru a putea stimula economia și exporturile.

„Atestăm un leu foarte puternic pentru că Banca Națională are o politică foarte neprietenoasă față de moneda națională și economia națională. Nu se oferă credite de către băncile comerciale, dar acest lucru nu poate dura la nesfârșit. În primă instanță, deși moneda națională este foarte puternică, dacă acest lucru va duce la creșterea creditelor neperformante, falimentarea întreprinderilor, următoarea etapă este falimentarea băncilor comerciale, iar următoarea etapă este hiperinflația”, a declarat Viorel Gârbu.

Viorel Gârbu consideră că autoritățile ar trebui intervină mai mult în activitățile economice și să stimuleze dezvoltarea sistemului bancar. Experții mai menționează că de la începutul acestui an volumul remitențelor a crescut cu 28 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anilor precedenți. Un fapt atipic, menționează specialiștii, întrucât în primele luni ale anului, de obicei, cetățenii Republicii Moldova din străinătate trimit mai puțini bani acasă.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.