Furnizorii şi distribuitorii de energie electrică şi termică continuă să solicite ajustarea tarifelor. După grupul energetic „Red Union Fenosa”, „Red-Nord” şi „Red Nord-Vest”, acum „CET Nord” şi „Termoelectrica” cer Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică (ANRE) să revizuiască tarifele la curent şi căldură în favoarea companiilor.

Energie electrica

Foto: radioiasi.ro

ANRE a desfășurat vineri, 10 martie, audieri publice privind cererile de ajustare a tarifelor la energia termică livrată consumatorilor.

Conform calculelor reprezentanţilor întreprinderii „CET Nord”, energia electrică trebuie să se scumpească cu 23 la sută, iar cea termică – cu 16%.

În acelaşi timp, „Termoelectrica” solicită o majorare de tarif pentru o gigacalorie cu 6 la sută. Motivele invocate de furnizori sunt preţurile mai mari la procurarea gazelor naturale, devierile financiare formate în urma neajustării tarifelor, dar şi pierderile din reţea.

„Conform proiectului, tariful pentru energia electrică se va majora cu 23% şi va constitui 169 bani/KW. Pentru energia termică cu 16 % şi va constitui 1221 de lei pentru o gigacalorie”, a declarat directorul CET Nord, Ivan Galagan, citat de trm.md.

„Pe data de 7 martie «Termoelectrica» a depus o cerere la ANRE, unde se solicită ajustarea tarifelor la producerea energiei termice cu 6 la sută, de la 1068 de lei la 1132”, a specificat directorul „Termoelectrica”, Veaceslav Eni.

Reclame