22 de adolescenţi au fost identificaţi de autorităţile autoproclamatei rmn ca participanţi ai „grupei morţii” într-un joc virtual. Potrivit aşa-numitului minister de interne de la Tiraspol, numai pe parcursul ultimei luni, în stânga Nistrului au fost înregistrate peste o sută de semnale de la pedagogi şi părinţi cu privire la comportamentul neadecvat al tinerilor, notează Moldpres.

Balena albastra_синий кит

Foto: glavcom.ua

„Majoritatea dintre ei sunt adolescenţi, care s-au înregistrat în joc din curiozitate şi pentru a-şi impresiona colegii. Au fost identificaţi câţiva tineri, care s-au implicat activ în joc. La momentul constatării acestui fapt, ei se aflau la diferite nivele ale jocului”, se indică în comunicatul instituţiei. Conform sursei citate, în prezent adolescenţii vizaţi sunt supravegheaţi de părinţi, pedagogi şi psihologi.

Jocurile on-line cu final sinucigaş pentru copii au făcut deja zeci de victime în statele CSI şi, conform presei, au afectat şi spaţiul virtual din unele ţări ale comunităţii europene. Ultimul caz a fost înregistrat la Chişinău, în noaptea de 8 martie, când doi tineri de 15 şi 16 ani s-au aruncat în gol de pe acoperişul unei clădiri cu 18 etaje. Două cazuri similare au avut loc în luna februarie, în regiunea transnistreană.

Potrivit aşa-numitelor ministere de interne şi securităţii din stânga Nistrului, grupul de infractori acţionează prin reţelele de socializare. „Adolescenţii sunt atraşi într-un joc periculos din mai multe etape. La fiecare fază a jocului copilului i se ordonă o misiune, iar la etapa finală i se cere să se sinucidă. Mai mult decât atât, administratorii jocului cunosc suficientă informaţie despre participant, pentru a-i influenţa psihicul”, se arată într-un comunicat.

Instituţiile atenţionează asupra mai multor simptome, de care trebuie să ţină seamă părinţii.

„Este nevoie de  bătut alarma în cazul în care copilul este somnoros, chiar dacă s-a culcat devreme, în cazul în care are tăieturi la mâini şi picioare, dacă desenează balene sau inorogi, dacă se detaşează de lume, dacă face parte din grupuri pe reţelele de socializare cu astfel de denumiri ca «синий кит» (balena albastră), «Разбуди меня в 4.20» (trezeşte-mă la 4.20), «f57», «f58», «Тихийдом» (casa liniştită), «150звёзд» (150 de stele), «ff33», «d28», «хочувигру» (vreau în joc)”, avertizează așa-zisele ministere de securitate şi menţinere a ordinii din autoproclamata rmn.

Moderatorii jocului influenţează psihicul adolescentului, pentru a acumula sentimentul singurătăţii, disperării şi absurdităţii vieţii. „Părinţi, fiţi vigilenţi! Vorbiţi cu copiii, ca să înţeleagă că nu sunt singuri, pentru a evita o tragedie!”, se mai spune în apelul autorităţilor transnistrene, susţinut şi de mai mulţi psihologi.

Reclame