Uninominalul, „mafia partinică” și reacția PPDA-PAS

„Mafia partinică”, unde liderul, ce are ștampila, este un mini rege, poate slăbi odată cu introducerea votului uninominal, promovat de PDM. Despre aceasta scrie Silviu Tănase într-un editorial în „Timpul”.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Editorialistul susține că „esența sistemului se va schimba doar dacă legea electorală va fi una inclusivă, ce va permite oricui, fără restricții, să ajungă să candideze și eventual să fie votat online de către susținătorii săi din afara țării”.

Silviu Tanase

Silviu Tănase

„Opoziția PPDA-PAS reacționează virulent împotriva schimbărilor. Sunt ei oare îngrijorați doar de o eventuală tactică a PDM sau pur și simplu le convine practica veche de vânzare/tranzacționare a locurilor eligibile pe listă? Nefiind la putere, unica lor potențială contribuție este să pună presiune pe actualul Parlament pentru a impune un sistem electoral inclusiv, ce ar garanta tuturor aceleași șanse și același condiții pentru a ajunge deputat. Personal, aș insista pe mărirea numărului de deputați, pentru că astfel un număr mai mare de persoane ar putea ajunge în Parlament, având nevoie în același timp de un număr mai mic de voturi și ar genera, așadar, un sistem electoral inclusiv. Dacă se va merge pe votul uninominal mixt, de ce să nu se reducă drastic și pragul electoral? De ce un deputat poate fi ales într-o oarecare circumscripție, dar nu poate intra în Parlament pe listele unui partid ce acumulează doi la sută? Un lucru este evident – fiecare partid încearcă să promoveze acea formă a sistemului electoral care i-ar avantaja. Nimănui nu-i pasă dacă sistemul este inclusiv (deschis) sau exclusiv (închis)”, mai scrie Silviu Tănase.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Eu cred ca PAS si PPDA nu vrea schimbarea sistemului electoral din cauza ca ei au ordin de mai sus sa bage in parlament oameni de-a lui Filat si Topa, care au o reputatie dubioasa, si care nicidecum nu ar trece de votul uninominal

    Apreciază

  2. Platforma DA si PAS stiu ca nu au asa oameni in teritoriu pe care lumea sa vrea sa ii voteze, de asta si sunt impotriva. Ei respecta vointa poporului numai atunci cind le convine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s