Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral prin introducerea votului uninominal a fost înregistrat marți, 14 martie, în Parlament. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Legislativului, Andrian Candu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: politics.md

Tot astăzi, a fost iniţiată şi procedura de organizare a dezbaterilor publice pe marginea acestui subiect.

„A fost înregistrat proiectul de lege ce propune modificarea Codului Eectoral prin introducerea sistemului uninominal de circumscripţie. Înregistrarea nu înseamnă că urmează să intrăm în procedurile de vot. Am înregistrat proiectul pentru a fi trimis spre expertiză juridică Comisiei de la Veneţia. Tot de astăzi vom iniţia procedurile de dezbateri publice. Acest proiect de lege nu va fi votat până nu vor fi organizate dezbateri ample şi nu vom avea avizul Comisiei de la Veneţia”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, potrivit trm.md.

Potrivit lui, luând în considerare că sunt 101 deputați, vor fi formate 101 circumscripții uninominale, astfel, în fiecare circumscripție se va vota un deputat. În ceea ce privește votul uninominal în diasporă, președintele Parlamentului a declarat că inițial va fi organizată înregistrarea prealabilă pentru a afla câți locuitori sunt în diasporă, în funcție de asta se vor forma circumscripțiile uninominale.

„Pentru regiunea transnistreană circumscripțiile vor fi formate în funcție de numărul votanților din zonă, dar alegerile nu vor fi organizate până când autoritățile nu vor da asigurări că desfășurarea acestora vor avea loc în mod democratic și corect”, a spus Andrian Candu.

Potrivit lui, candidații trebuie să colecteze cel puțin o mie de semnături din circumscripțiile în care urmează a fi aleși, dar nu mai mult de două mii. Totodată, aceștia vor trebui să depună un set de documente, între care cazierul de integritate. „Câștigătorul la alegeri este persoana care a acumulat majoritatea voturilor”, a mai punctat Candu.

Conform proiectului, mandatul unui deputat nu poate fi revocat în primul sau ultimul an de mandat pentru a exclude abuzurile. Astfel, revocarea deputatului se va face prin referendum local, iar decizia se ia atunci când se acumulează cel puţin 50 la sută din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin decât numărul de voturi acumulat de candidat.

„Înregistrarea proiectului de lege, semnat de membrii Partidului Democrat în noua componență nu presupune că mâine Parlamentul trece la votul proiectului propriu-zis, cu siguranță vor exista discuții publice și dezbateri pe marginea acestui subiect”, a mai declarat Andrian Candu.

Referindu-se la declarațiile colegilor din Parlament care au spus că nu vor susține proiectul privind trecerea la votul uninominal, Andrian Candu a declarat că mizează ca pe parcursul dezbaterilor în plenul Parlamentului, dar și cu societatea civilă să fie prezentate argumente care i-ar convinge cel puțin pe deputați să susțină proiectul de lege.

Amintim că, luni, 6 martie, liderul formațiunii PDM, Vladimir Plahotniuc, a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă pledează pentru introducerea votului uninominal. La scurt timp, inițiativa a stârnit un șir de reacții în rândul politicienilor din Republica Moldova. Majoritatea dintre aceștia, inclusiv președintele statului, Igor Dodon, s-au arătat împotriva modificării Codului Electoral prin introducerea sistemului de vot uninominal.

Reclame