Marea Britanie interzice prezența laptop-urilor, dar și a tabletelor și DVD player-elor ce depășesc anumite dimensiuni, în bagajul de mână al pasagerilor curselor aeriene provenind din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia și Arabia Saudită, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Sky News și BBC.

Avion

Foto: Antonio Calanni / ap.org

Interdicția se aplică în cazul zborurilor directe ce au ca destinație Marea Britanie și provin din aceste șase state.

Măsurile sunt similare celor anunțate tot marți de autoritățile americane și sunt, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului de la Londra, „necesare, eficiente și proporționate”, având drept scop „asigurarea securității cetățenilor britanici”.

Oficialul a precizat că orice dispozitiv electronic ce depășește 16 centimetri în lungime, 9,3 centimetri în lățime și are o grosime mai mare de 1,5 centimetri trebuie păstrat în bagajul de cală.

Sky News notează că interdicția îi vizează doar pe pasageri, nu și pe membrii echipajului, iar companiile care vor fi direct afectate sunt atât britanice, cât și străine. Printre ele se regăsesc British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook și Thomson, Egyptair sau Saudia.

Autoritățile americane au anunțat marți interzicerea laptopurilor, a tabletelor și a telefoanelor la bordul tuturor avioanelor care sunt operate de nouă companii aeriene din opt țări din Orientul Mijlociu și care efectuează zboruri spre SUA, invocând un risc de atentate „teroriste”, transmite France Presse.

Companii precum Emirates sau Turkish Airlines care operează zboruri directe din Dubai sau Istanbul spre SUA au 96 de ore (patru zile) la dispoziție, începând cu marți, ora 07:00 GMT, pentru a le interzice pasagerilor să se îmbarce cu aparate electronice mai mari decât un telefon mobil.

Orice astfel de dispozitive (laptopuri, tablete, console de jocuri, e-book-uri, DVD playere, aparate foto) trebuie puse în bagajele de cală.

Un oficial din domeniul aviației a declarat anterior pentru CNN că ar fi vorba de „îngrijorări privind securitatea în legătură cu pasagerii care se îmbarcă în zboruri fără escală spre SUA din anumite țări”, potrivit DPA.

Agerpres

Reclame