R. Moldova va trece oficial la ora de vară pe 26 martie. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 02:00 va deveni ora 03:00, conform unei dispoziţii de Guvern ce vine în conformitate cu recomandările Comisiei Economice Europene a ONU, notează Moldpres.

Ceas_ora 3

Foto: legendsofthenight.wordpress.com

Trecerea la ora de vară are scopul de a folosi la maximum lumina solară, în intervalul aprilie-octombrie. Schimbarea acelor ceasornicelor vor face data de 26 martie curent mai scurtă cu o oră.

Totodată, mai mulţi specialişti în medicină şi psihologie susţin că trecerea la ora de vară poate influenţa starea de sănătate şi de spirit a multor persoane, în special a celor care suferă de maladii cronice.

Sofronie Cicală, medic de familie la un Centru de sănătate din ţară, a afirmat pentru Moldpres că mai multe observaţii sezoniere au arătat că trecerea la ora de vară poate afecta aşa-numitul „ceas biologic” al oamenilor.

„În această perioadă pot apărea diferite stări de stres, oboseală şi nervozitate. Stări de rău pot apărea mai ales la pacienţii cronici cu boli de circulaţie coronară, neurologice, oncologice şi tendinţe depresive”, a precizat medicul.

Specialistul susţine că în cele câteva zile ce vor determina tranziţia de la ora de iarnă la cea de vară, sunt recomandate mai multă odihnă, ieşiri în aer liber şi alimentaţie adecvată. Bolnavii cronici trebuie să fie cât mai atenţi cu tratamentele permanente pe care le urmează şi să se străduiască să nu facă întreruperi.

Ideea orei de vară aparţine președintelui american Benjamin Franklin. În anul 1784 acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.

Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară. Pe continentul european, schimbarea se face în toate statele, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

Reclame