Peste 1500 de persoane au obţinut azil în R. Moldova, dintre care 14 – în anul curent. Ucraineni, sirieni sau afganezi – toţi încearcă să se adăpostească într-un loc mai sigur, acolo unde casele nu sunt bombardate, iar copiii nu mor împuşcaţi în stradă. Autorităţile le asigură un pachet de urgenţă, dar şi condiţii de cazare, scrie trm.md.

Turisti_bagaje

Foto: cityshuttle.ro

Mumtaz Sultan a ajuns în țara noastră în 2012, atunci când Siria, țara lui de baștină, a devenit platoul unui război sângeros, fără reguli și în care viața unui copil nu costa nimic.

Mumtaz a fost la un pas de a fi răpit, iar mama sa a decis să-l ducă departe de acest calvar cu numele Alep. Așa au ajuns în Moldova, la început în calitate de turiști, după care au hotărât să obțină statutul de refugiați, un început de drum greu, dar în siguranță. Acum, Mumtaz învață la liceu și din câte se pare se descurcă minunat.

Mumtaz spune că în Siria i-au rămas doar bunicii, iar majoritatea rudelor sunt împrăștiate prin lume. La fel ca și familia sa, acestea au luat totul de la zero în medii lingvistice și culturale noi.

Ca să-i ajute pe refugiați să se adapteze mai ușor, în Republica Moldova a fost deschis un Centru de caritate.

Potrivit directorului pentru Moldova al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi , Traian Ţurcanu, în primele zile, solicitanții de azil beneficiază de pachete de urgență.

Pe parcursul examinării cererii de azil, solicitantul este obligat să stea la Centrul de cazare, unde este asigurat cu tot de ce are nevoie.

Până în prezent, peste 1500 de persoane au beneficiat de azil în R. Moldova.

R. Moldova a aderat în anul 2001 la Convenţia privind statutul refugiaţilor. Astfel, autoritățile și-au asumat obligaţia de-a asigura protecţia persoanelor care au decis să se refugieze în ţara noastră.

Reclame