Slovenia a pledat luni pentru a face parte din primul cerc al unei posibile Europe „cu mai multe viteze”, dorită de unii lideri europeni pentru a scoate Uniunea din situația delicată după Brexit spre marea nemulțumire a țărilor est-europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Borut Pahor

Borut Pahor. Foto: birko.si

„Interesul național al Sloveniei, în cazul unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, este să se afle printre țările care avansează rapid”, a declarat șeful statului sloven, Borut Pahor, în cursul unei conferințe de presă, organizată la Ljubljana alături de omologul său polonez, Andrzej Duda.

Borut Pahor a menționat că preferă, totuși, scenariul unei integrări cu aceeași viteză pentru cei 27 de membri ai UE și că ia în considerare opțiunea parcursurilor diferențiate „numai în cazul lipsei unui consens care să ducă spre mai multă integrare”.

Președintele polonez, a cărui țară a respins deja cu fermitate orice idee a unei Europe cu mai multe viteze, a lansat luni un apel la „rezistență în fața tendințelor separatiste vizând să creeze diferite cluburi în cadrul UE”.

Polonia și Slovenia, o țară cu două milioane de locuitori provenită din fosta Iugoslavie, au aderat la Uniunea Europeană în 2004 împreună cu alte șase țări din fostul lagăr comunist.

Ipoteza unei Europe cu mai multe viteze este apărată în special de Paris și Berlin pentru a relansa UE după șocul Brexitului, dar se izbește de refuzul mai multor țări din Europa Centrală și de Est.

Ultimele state admise, mai ales Polonia, se tem că vor fi excluse din „club” din cauza ostilității lor recurente față de proiectele Bruxellesului.

Anunțuri