În raionul Cahul sunt tot mai frecvente concursurile de ocupare a funcţiilor vacante din primării la care nu se prezintă niciun candidat. Din cauza salariilor mici, mulţi specialişti pleacă din administraţia publică locală, iar în locul lor nu se grăbesc să vină alţii, relatează Radio Moldova.

Minimul de existenta_Republica Moldova

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

În ultimii ani, din cauza salariilor mici, mulți specialiști și-au luat rămas-bun de la primării. Își abandonează posturile chiar și funcționarii cu stagii solide, care nu mai pot să facă față cheltuielilor existențiale tot mai mari. Aflați la mare strâmtoare, de regulă cei mai mulți dintre ei merg peste hotarele țării.

Cu puțin timp în urmă, Petru Chiciuc s-a angajat în calitate de specialist pentru reglementarea proprietății funciare în Primăria Slobozia Mare. Nu se va reține însă mult, pentru că este deja cap de familie, iar în aceste condiții, cu un salariu lunar de două mii de lei, abia îi ajunge să achite facturile pentru serviciile de întreținere. A acceptat funcția dintr-un singur motiv, după absolvirea studiilor trebuie să facă practică.

Deja de câteva luni autoritatea publică locală din Slobozia Mare încearcă să angajeze contabil-șef în locul celui plecat la pensie. A organizat deja trei concursuri, la care nu s-a prezentat niciun candidat.

Deficitul de cadre se atestă și în alte primării din raionul Cahul, asta pentru că specialiștii calificați cu studii nu vin la salariile pe care le primesc funcționarii din domeniul administrației publice locale.

„În multe localități se atestă o lipsă acută de specialiști, între care contabili-șefi, ingineri cadastrali, secretari. Am discutat cu mai mulți tineri care au deja studii în administrația publică și fiecare au zis că cu salariile propuse, nu vin. În primării astăzi lucrează persoane care au o vârstă și nu mai pot să meargă undeva. Dorința noastră, a tuturor, este să vină tinerii care au potențial, care reprezintă viitorul localităților noastre, deoarece localitățile trebuie să fie administrate corect și de specialiști buni. Realitatea însă este că nu vin nici de un fel”, a declarat președintele Asociației Primarilor din raionul Cahul, primarul satului Colibași, Ion Dolganiuc.

Pe parcursul anului 2016, numai pentru ocuparea funcțiilor vacante de secretari ai consiliilor locale au organizat concursuri în șase primării din raionul Cahul.

Reclame