63% din suprafața ghețarilor din Anzii tropicali s-a topit în ultimii 50 de ani

Circa 63% din suprafața ghețarilor din Anzii tropicali, care se întind în mare parte în Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador și Bolivia, s-a topit de-a lungul ultimei jumătăți de secol din cauza schimbării climatice, a informat un grup de experți reuniți la Bogota și citați de EFE.

Ghetari_Anzi

Foto: Rodrigo Abd / ap.org

Datele au fost prezentate în programul „Monitorizarea ghețarilor tropicali andini în contextul schimbării climatice”, care este finanțat de Banca Interamericană de Dezvoltare (BID).

„În utimii 50 de ani s-a pierdut 63% din suprafața ghețarilor din Anzii tropicali, din care Columbia deține 37 de kilometri”, a declarat Omar Franco, directorul Institutului de Hidrologie, Meteorologie și Studii de Mediu din Columbia (Ideam).

Potrivit lui, din suprafața zăpezilor perene din Anzii columbieni se pierde anual între 3% și 5% și se estimează că în decurs de 30-40 de ani aceasta va dispărea cu totul.

Responsabilul Ideam a subliniat că 99% din ghețarii tropicali din lume se află în Anzi, din care Columbia deține 2 la sută. Omar Franco a evidențiat situația din Sierra Nevada de Santa Marta, în departamentul Magdalena, care a pierdut „92% din ghețari în ultimul secol și jumătate”.

Scopul programului promovat de BID este de a monitoriza activitatea acestor ghețari în context global pentru a putea documenta procesul de regres al suprafețelor de gheață andine ca urmare a schimbărilor climatice survenite în cele cinci țări incluse în proiect (Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador și Bolivia).

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.