Trecerea la sistemul uninominal de vot s-ar bucura de susținerea a 32% din cetățenii R. Moldova. 23% optează pentru menținerea sistemului actual proporțional de vot, iar 21% consideră mai potrivit sistemul mixt de vot. Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Promo-LEX.

Moldoveni_Chisinau

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Același studiu arată că 85% dintre respondenți sunt de acord sau total de acord cu modificarea legislației astfel încât cei din afara tarii să poată vota, 37% susțin votul prin corespondenţă. Totodată, două treimi din respondenți s-au pronunțat împotriva micșorării vârstei de participare la alegeri de la 18 la 16 ani.

77% din respondenți au solicitat sancționarea mai aspră a mijloacelor de informare în masă care dezinformează, dar sunt ceva mai îngăduitori în privința amestecului Bisericii şi al preoților care susţin un candidat sau un partid. Doar 54% solicită sancționarea lor pentru astfel de lucruri.

La fel, doar 7% din respondenți au spus că de-a lungul anilor au susținut financiar sau altfel un partid sau un candidat politic.

Ideea introducerii unui curs de educaţie civică şi politică este susţinută de 63% dintre participanții la sondaj, iar 62% consideră că cetăţenii ar trebui consultaţi mai des prin intermediul referendumurilor.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 februarie – 2 martie, 2017, pe un eşantion reprezantativ de 1203 respondenţi de 18 ani și peste. Eroarea maximă este de + /-2.8%.

IPN

Anunțuri