Numărul deținuților în închisorile din Franța a atins un nivel record la data de 1 martie, când s-au înregistrat 69.430 de persoane încarcerate, rata de suprapopulare fiind de 118%, a informat Ministerul de Justiție de la Paris, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Puscarie_gratii

Foto: ziarmm.ro

La aceeași dată, capacitatea centrelor de detenție din Franța era de 58.664 de locuri. Din cauza suprapopulării, 1.822 de deținuți dorm pe saltele așezate direct pe sol.

Problema suprapopulării penitenciarelor a intrat și în atenția principalilor candidați prezidențiali, care propun drept soluție privilegiată construirea de noi închisori.

Reprezentantul dreptei, François Fillon, și centristul Emmanuel Macron susțin crearea a 15.000-16.000 de locuri suplimentare în penitenciare, dar și măsuri care vor crește automat populația încarcerată.

La rândul său, candidata Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen, propune suplimentarea cu 40.000 a numărului de locuri în închisori și abrogarea reformei penale votate în mandatul președintelui socialist François Hollande.

Observatorul Internațional al Închisorilor a denunțat acest „consens care, de la extrema dreaptă la centru, face din construirea de noi locuri în închisori coloana vertebrală a unui discurs din ce în ce mai represiv”.

„În acest climat, legislatorii, la fel ca judecătorii, sunt reticenți în a favoriza soluții alternative la detenție. Rezultatul este că suprapopularea carcerală devine răul francez”, a subliniat Adeline Hazan, controlorul general al penitenciarelor, autoritate administrativă independentă.

În octombrie 2016 guvernul a anunțat crearea a 33 de noi centre de detenție pentru combatarea supraaglomerării carcerale, însă construirea unui închisori durează în medie 10 ani.

Reclame