Declarație: Recensământul din 2014 nu este valid

Numărul etnicilor români declaraţi din R. Moldova a fost diminuat drastic la anunţarea rezultatelor finale ale Recensământului din 2014 de către Biroul Naţional de Statistică. O asemenea declarație a lansat astăzi Mişcarea Civică Tinerii Moldovei.

Recensamant 2014

Foto: libertv.md

Potrivit surselor Mișcării Civice Tinerii Moldovei, care a efectuat monitorizări în teren și a organizat o numărătoare paralelă, diminuarea procentului de etnici declaraţi români s-a efectuat în prima etapă prin nerecenzarea tuturor locuitorilor, completarea altor date la efectuarea recenzării, completarea chestionarelor cu creionul. Toate aceste nereguli, potrivit Mișcării Civice Tinerii Moldovei, au fost prezentate opiniei publice în 2014, iar în anii 2016 şi 2017 fraudarea deliberată s-a petrecut în timpul introducerii şi centralizării în sistemul electronic a formularelor de recenzare.

Gravele erori care au avut loc au dus la rezultate nevalide, de la numărătoarea reală a cetăţenilor până la apartenenţa etnică, sunt demonstrate prin toate cazurile făcute publice şi prin numărătoarea noastră paralelă: 30% din cetăţeni s-au declarat etnici români sau deţin cetăţenie română, potrivit datelor colectate prin intermediul unui portal special creat, dar şi la punctele de informare. Numai numărul celor care deţin cetăţenie română este de peste 600.000 de persoane.

Mişcarea Civică Tinerii Moldovei consideră că fraudarea rezultatelor privind apartenenţa etnică este un atac direct asupra României şi asupra persoanelor care se autoidentifică ca fiind români. „Pe parcursul următoarelor săptămâni vom compara datele pe care le deţinem cu rezultatele prezentate şi le vom da publicităţii. Apelul nostru este ca opinia specialiştilor din sociologie, a instituţiilor ştiinţifice şi a societăţii civile să fie auzite, iar moldovenii şi românii să fie prezentaţi în aceiaşi rubrică”, se spune într-un comunicat al Mișcării Civice Tinerii Moldovei.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s