Chișinăul și-a lăsat tradiționalul furnizor de energie cu ochii-n soare

Societatea pe acțiuni „Energocom” a semnat cu compania „DTEK Trading” din Ucraina contractul de furnizare a energiei electrice către R. Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, chiar în ziua în care a expirat vechiul contract.

Energie electrica

Foto: radioiasi.ro

Un comunicat al Ministerului Economiei precizează că, în urma examinării ofertelor primite de la Energocom și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocierilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din R. Moldova au semnat contracte cu Energocom privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Oferta companiei a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 de dolari SUA pentru un megawatt. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus prețul de 58,5 de dolari și l-a diminuat în cea de-a doua până la 54,4 de dolari SUA. La volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 de milioane de lei.

Atât operatorii reglementați, cât și membrii Grupului de observatori, care au monitorizat procesul de licitație a energiei electrice, format din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Delegației UE în Republica Moldova și Secretariatului Comunității Energetice, au menționat că acesta a fost organizat transparent, cu respectarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunității Energetice și pusă în aplicare la 5 ianuarie 2017 prin ordinul ministrului Economiei.

Anul trecut, contractele de furnizare a energiei electrice au fost semnate la începutul lunii martie. Ministerul Economiei anunța atunci că prețul de procurare a energiei electrice s-a diminuat pentru luna martie 2016 cu 12 la sută, iar începând cu 1 aprilie cu 28 la sută. Furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul R. Moldova, au procurat de la 1 aprilie 2016, potrivit noilor contracte, de la Energocom energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decât pe parcursul anului precedent. R. Moldova a plătit un preț de achiziție de 48,995 de dolari SUA pentru un megawatt, față de 67,95 dolari SUA, până la 1 martie 2016.

Însă, la fel ca și în anul 2015, R. Moldova a importat anul trecut energie dintr-o singură sursă, Centrala de la Cuciurgan.

MoldpresCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.