Deputatul român Constantin Codreanu, originar din R. Moldova, a declarat că rezultatele recensământului din 2014, anunțate ieri, au fost falsificate.

constantin-codreanu

Constantin Codreanu

În cadrul conferinţei de presă cu tema „Falsificarea datelor recensământului”, organizată vineri, 31 martie, alături de reprezentanţi ai Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”, deputatul PMP a declarat că acest exerciţiu s-a desfăşurat prin încălcarea legislaţiei, nefiind respectată Legea 90 din 26 aprilie 2014, care prevede un termen de 27 de luni. Astfel, rezultatele trebuiau publicate în august, anul trecut. De asemenea, deputatul Constantin Codreanu consideră ca fiind regretabil faptul că exerciţiul respectiv s-a desfăşurat cu suport financiar din exterior şi anume de la Fondul ONU pentru Populaţie, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Guvernul Cehiei şi Guvernul României.

„Condamn cu fermitate comportamentul ruşinos al autorităților R. Moldova, care speră că îi vor putea menține în continuare captivi pe cetățenii celui de-al doilea stat românesc şi care, în acelaşi timp, vin cu declarații lacrimogene atunci când vine vorba de ajutorul financiar acordat de România. Este strigător la cer faptul că Guvernul României a finanţat un recensământ care vine să susţină stalinismul la Chişinău şi aşa-numita naţiune civică moldovenească. Astfel, prin banii contribuabililor români sprijinim existența unui regim care vrea să îşi apere averile şi privilegiile prin promovarea falsurilor românofobe. Atât timp cât nu avem o instituție specializată pe relația Bucureşti-Chişinău, vom continua să comitem erori de acest gen”, a fost mesajul deputatului Constantin Codreanu.

Deputatul PMP a accentuat că va merge în Parlamentul României cu o declaraţie şi va susţine în continuare ideea de a pune punct susținerii financiare necondiționate a R. Moldova.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, doar 7% din populaţia R. Moldova se declară români şi 23% vorbesc limba română.

Reclame