Miezul de nucă sortat la o fabrică din R. Moldova, la mare căutare în UE

Afacere de succes, cu investiţii europene. Mai mulţi locuitori ai satului Ciuciulea din raionul Glodeni se mândresc că au un loc de muncă la o fabrică de sortare a miezului de nucă – o noutate pentru zona de nord a Moldovei, dar şi pentru ţară în general, relatează trm.md.

Nuci_miez de nuca
divahair.ro

Ideea de a pune pe roate o fabrică de sortare a miezului de nucă îi aparţine Olgăi Petrovschi, o ciuciuleancă din talpă. Chiar daca de zece ani este stabilită în Austria, fiind căsătorită cu un austriac, dintotdeauna a durut-o sufletul pentru baștina sa. Așa că, acum cinci ani, împreună cu soțul ei și alți doi austrieci, au adunat bani privați și au pus bazele afacerii cu nuci la Ciuciulea.

„Ne-am luat angajamentul să prelucram toate nucile din Moldova, după tehnologia europeană. Până în luna decembrie noi am prelucrat nucile din livezile partenerilor noștri de afaceri din Moldova, dar în luna decembrie s-au terminat, pentru că din păcate în Moldova nu avem așa de multă marfă calitativă, bună pentru export”, aplică administratoarea companiei.

Și pentru ca cei peste 100 de angajaţi să nu rămână fără surse de venit, a fost identificat un partener din Franța, care avea nevoie de braţe de muncă calificate în această ramură.

Fabrica activează în prezent în baza utilajelor moderne aduse din Franța. De exemplu mașina de strivit nuci înlocuiește munca a 25 de persoane, iar cu ajutorul altor dispozitive nucile sunt sortate, uscate şi ambalate.

„De la banda rulantă miezul vine la masa de control. Dacă e ales bine, acesta este pus în cutie și îl împachetăm, dacă nu, noi întoarcem cutia, o aleg din nou și apoi pleacă pentru export”, a menționat Carolina Țurcanu, responsabilă de controlul calității.

Resturile de miez de nucă, bune pentru ulei, dar şi cojile sunt trimise înapoi partenerului din Franța.

„Ne orientăm spre calitate, controlul bun al calității, pentru ca să ne învățăm pe bune să lucrăm în stil european. Foarte mulți producători de nuci ne spun că ar vrea să exporte, dar calitatea miezului produs de ei nu corespunde cerințelor, pentru că e simplu să crești un nuc, dar este mult mai complicat să ştii cum să-l crești și cum să-l valorifici acest produs, ca să poți cere și un preț pe măsură”, afirmă Olga Petrovschi, administratoarea companiei nucifere.

Pentru a rezolva problema deficitului de nuci de calitate, de producţie locală, investitorii au sădit la Ciuciulea o livadă de nuci, cu puieţi importaţi din Franţa, pe o suprafață de peste 115 hectare, care în acest an va da prima roadă, extrem de solicitată pe piața UE.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.