Restanțele la subvenții pentru anul 2016 au fost achitate integral

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că restanțele la subvențiile pentru anul 2016 au fost achitate producătorilor agricoli integral până la sfârșitul lunii martie, notează Moldpres.

Granturi_economie_agricultura

Foto: agrobiznes.md

Un comunicat al Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAIA precizează că cererile de subvenționare rămase fără acoperire financiară la începutul acestui an se ridicau la 330 de milioane de lei pentru 2645 de cereri. În anul 2016, în total au fost înregistrate peste 4500 de solicitări de subvenționare în valoare brută de circa 640 de milioane de lei.

Conform Legii Bugetului de Stat, mărimea fondului de subvenționare pentru anul trecut a constituit 700 milioane de lei, inclusiv surse externe în valoare de 380 milioane de lei din contul Programului ENPARD. Din suma totală, la finele anului circa 230 de milioane de lei au fost direcționate la stingerea datoriilor și efectuarea plăților pentru circa 1640 de solicitări, achitate integral.

După intrarea în vigoare a Legii Bugetului de Stat pentru 2017, AIPA a reluat procesul de achitare a cererilor anului 2016, rămase fără acoperire financiară. AIPA menționează că a trecut în total în contul producătorilor agricoli circa 560 de milioane lei pentru 4300 de cereri de subvenționare. În cadrul examinării dosarelor de subvenționare au fost depistate iregularități la aproximativ 216 dosare, în valoare totală de cca 50 de milioane de lei, ceea ce constituie 4,8% din totalul dosarelor depuse spre subvenționare.

Ministerul reiterează că, dat fiind faptul că aprobarea legii bugetului pentru 2016 a venit cu întârziere, procesul de recepționare a cererilor pentru subvenționarea investițiilor a început abia la 5 august 2016 și a durat până la 31 octombrie 2016.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

4 răspunsuri

 1. Nu e rău luand în considerație ca PLDM nu a oferit subentiile pentru anul 2014-15 iar acestea au reușit sa dea datoriile anterioare și deja sa dea subvențiile și pentru acest an

  Apreciază

 2. Alde Slusari trebuie să turbe, a folosit intens oamenii pe la proteste în scopuri electorale și i-a dus de nas, acum gata, oamenii au primit banii și presupun au înțeles ce căcăcios e acest Slusari

  Apreciază

 3. Deci se poate si la noi de facut cite ceva dar nu numai si declarattii pentru presa. Oarecum, cred ca banii care vin numai de la vama in bugetul de stat sunt destui ca aceste restante sa fie acoperite si mai in scurt timp.

  Apreciază

 4. Macar bine ca au facut un efort si au platit si la cei care au avut de suferit din cauza lui Filat si n-au primit de 2 ani subventii!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.