Trei mari metropole au anunțat lansarea unui nou sistem de control al emisiilor poluante ale vehiculelor

Primarii Parisului, Londrei și Seulului au anunțat miercuri, 29 martie, în timpul unui eveniment organizat în capitala franceză, lansarea unui dispozitiv experimental de notare a vehiculelor în funcție de emisiile lor poluante, ca nouă măsură în lupta împotriva încălzirii globale și a poluării aerului, informează Liberation și CNews Matin, potrivit Agerpres.

Primari_Paris_Londra_Seul

Foto: François Mori / ap.org

Proiectul, numit Air’évolution, este un sistem de notare a vehiculelor „în funcție de emisiile lor reale de particule poluante”, în scopul de a „permite cetățenilor să știe în fine impactul real asupra mediului al vehiculelor pe care le cumpără și pe care le conduc”, potrivit unui comunicat difuzat la sfârșitul întâlnirii.

Lansat în cadrul C40 (Cities Climate Leadership Group), organizație ce reunește 90 de orașe interesate să acționeze pentru a proteja mediul, a cărei președinție este deținută timp de trei ani de primarul Parisului, Anne Hidalgo, dispozitivul va fi aplicat și în alte orașe, cum ar fi Madrid, Mexico City, Milano, Oslo și Tokyo.

Sub responsabilitatea ONG-ului ICCT (The International Council on Clean Transportation), în următoarele săptămâni vor fi instalați senzori mobili pe străzile orașelor vizate și pe diferite modele și mărci de vehicule ce vor fi testate. Fiecare model va primi o notă, calculată „în funcție de totalitatea poluanților pe care îi emite într-o situație reală, adică în circulație”. Adică exact invers decât se practică astăzi în Uniunea Europeană, unde sistemul de notare nu evaluează decât anumiți poluanți și se bazează pe teste de laborator.

„Emisiile efective ale vehiculelor utilizate se dovedesc a fi de până la 15 ori mai mari decât cele constatate în timpul acestor teste” (de laborator), spune primarul Parisului.

Aleasa pariziană critică lipsa de fiabilitate și de transparență a testelor efectuate în prezent în laborator, precum și recentele scandaluri „dieselgate”.

Notele primite de fiecare model în cadrul proiectului „Air’volution” vor putea fi consultate de public pe internet, astfel încât acest sistem „transparent” va informa orice nou cumpărător sau proprietar cu privire la gradul exact de emisii ale (viitorului) vehicul.

„Air’évolution” va fi disponibil la sfârșitul anului 2017, informează cnews.fr.

Anne Hidalgo, Sadiq Khan și Won-soon Park speră astfel să încurajeze producătorii auto — cu care au avut o întâlnire pe acest subiect la 27 martie — să investească în tehnologii mai curate.

În Paris, vehiculele sunt deja obligate de la 1 ianuarie să circule cu vinieta Crit’Air, care le clasifică în funcție de nivelul lor de emisii poluante, iar mașinile diesel fabricate înainte de 1997 nu au dreptul să circule.

În capitala britanică, mașinile cele mai poluante vor plăti din octombrie o taxă suplimentară pentru a avea acces în centrul orașului și se prevede ca Londra să devină până în 2020 o zonă de trafic cu „emisii ultra-scăzute”.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.