Numărul bolnavilor de tuberculoză spitalizați va fi redus cu 50 la sută în anul 2018. În același timp, pacienții vor fi tratați în spitale maximum 30 de zile, nu 66, cum este în prezent.

Medici_MS

Foto: ms.gov.md

Potrivit Ministerului Sănătății, aceștia sunt indicatorii pe care R. Moldova s-a angajat să-i pună în aplicare în cadrul Proiectului regional de fortificare a sistemelor de sănătate pentru controlul efectiv al tuberculozei în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale (TB-REP).

Sursa citată menționează într-un comunicat că măsurile care urmează să fie întreprinse pentru a reduce rata și durata spitalizării bolnavilor de tuberculoză au fost discutate marți, 4 aprilie, de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai organizațiilor neguvernamentale.

Soluția recomandată de OMS a fost aceea că tratarea pacienților necontagioși să se realizeze la locul de trai. În acest sens, Organizația a invocat argumentul că, după două săptămâni de la inițierea tratamentului, bolnavul nu mai transmite bacilul Koch, care dezvoltă maladia. Astfel, pacienții pot administra medicamentele la domiciliu, sub supravegherea medicilor.

În acest scop, Ministerul Sănătăți va elabora noi indicatori de performanță pentru medicii de familie, responsabili de diagnosticarea precoce a maladiei. Această măsură îi va determina să monitorizeze mai eficient bolnavii, dar și persoanele care riscă să contracteze infecția.

Totodată, OMS recomandă ca asistenții medicali și sociali să colaboreze în vederea identificării persoanelor care riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză, prevenind în acest fel răspândirea acestei boli.

TB-REP este un proiect implementat în 11 țări și finanțat de Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei. În R. Moldova anul trecut au fost spitalizați peste 2700 de bolnavi de tuberculoză.

Anunțuri