Inițiativa președintelui Parlamentului Andrian Candu cu privire la tichetele de masă a fost supusă astăzi dezbaterilor publice, organizate de IDIS „Viitorul”, cu susținerea Fundației germane „Friedrich Ebert”.

Tichete_Parlament

Foto: fb.com/ParliamentRM

Potrivit experților, inițiativa este importantă din perspectiva politicilor sociale. La rândul său, președintele Parlamentului a subliniat că este un instrument social, al combaterii economiei tenebre și pe termen mediu un instrument economic. Totodată, el a anunțat deschiderea pentru includerea opiniilor experților în proiect.

„Suntem deschiși la obiecții și critici pentru a îmbunătăți inițiativa și a o transforma într-un proiect de lege pe care să-l înregistrăm în scurt timp în Parlament și să-l includem în procedură legislativă”, a menționat Andrian Candu.

După discuțiile publice desfășurate la Parlament, cu participarea sindicatelor, patronatelor și reprezentanților mediului de afaceri, au fost formulate mai multe propuneri care au fost luate în calcul de autori.

Inițiativa stipulează că, lunar, fiecare angajat va primi un număr de tichete de masă egal cu numărul zilelor lucrătoare. Valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei, cu posibilitatea indexării anuale, proporțional cu rata inflației. Tichetele de masă vor putea fi utilizate în unitățile de alimentație publică (cantine, restaurante, bufete etc.), în supermarket-uri și alte entități. Tichetele vor putea fi utilizate doar pentru produsele alimentare, fiind interzisă folosirea lor pentru procurarea articolelor din tutun și a băuturilor alcoolice sau pentru schimb contra mijloacelor bănești.

Experții s-au referit la indicatorii de calitate și potențialele riscuri ale inițiativei, precum și la avantajele și dezavantajele din perspectiva experienței internaționale.

Anunțuri