Pavel Filip despre protestele profesorilor: „Cu forță și șantaj nu se va obține nimic”

Premierul Pavel Filip a făcut la finalul ședinței Guvernului câteva aprecieri legate de marșul de protest organizat miercuri, 5 aprilie, de sindicatele din Educație.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

Premierul Filip a spus că respectă dreptul profesorilor de a cere majorarea salariului, specificând, totodată, că Guvernul a manifestat toată deschiderea şi disponibilitatea în identificarea soluțiilor pentru revendicările sindicatelor.

„În urma negocierilor am obținut un rezultat intermediar și am convenit să majorăm cu zece la sută salariile pentru cadrele non-didactice din sistemul educaţiei și personalul auxiliar. Pentru moment aceasta este capacitatea financiară a R. Moldova. Nu știu din ce cauză sindicatele au luat decizia să protesteze fără a ne preîntâmpina. Noi în continuare suntem deschiși și chemăm la dialog”, a declarat premierul.

Premierul Pavel Filip a exprimat preocuparea constantă a Guvernului pentru a crește, treptat, salariile tuturor categoriilor de bugetari, însă a făcut apel la echilibru în formularea unor revendicări. „Vreau să spun liderilor sindicaliști că și eu astăzi sunt gata să schimb salariul de premier pe salariul unui lider sindical. Toți merită salarii decente, și cei din domeniul medicinii, şi cei din domeniul culturii, şi cei din sectorul bugetar. Tot ce face Guvernul este orientat spre a oferi bunăstare cetățenilor”, a subliniat șeful Executivului.

Totodată, Pavel Filip a vorbit despre posibilitatea majorării salariilor în viitor, referindu-se la eforturile Executivului în vederea sporirii atractivității țării noastre pentru investitori, stabilirii ordinii în instituțiile statului și creșterii veniturilor la buget cu aproximativ 30%, comparativ cu anul precedent, datorită faptului că s-a făcut ordine la Vamă şi Fisc.

„Mulți din cei care se declară în opoziție sunt dezamăgiți de faptul că R. Moldova a început să se miște în direcția corectă. Noi am reușit să revenim la o normalitate în relația noastră cu Uniunea Europeană, încrederea în Guvern crește și veniturile la bugetul de stat cresc. Am deblocat finanțările și desigur că în perioada următoare vom avea posibilitatea să oferim și salarii mai mari”, a menționat premierul.

Premierul Filip a îndemnat liderii sindicali din Educație să devină mai flexibili și să contribuie prin dialog la identificarea și altor resurse financiare care pot fi orientate spre majorarea salariilor profesorilor. Cu forță și șantaj nu se va obține nimic. Protestele sunt o formă de a atrage atenţia asupra unei probleme, majorarea salariilor în domeniul educaţiei este însă deja în vizorul Guvernului. Apelul meu este unul la realism, la depolitizarea revendicărilor profesorilor și la corectitudine din partea liderilor de sindicate”, a conchis Pavel Filip.

Reclame


Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Poate ar fi cazul de urgentat majorarile pedagogilor, pentru ai scoate din mina celor care ii poarta prin proteste?!

    Apreciază

  2. Protestele date sunt mimate si pentru interesele cuiva. Platforma DA acum n-are pentru ce sa faca protest, de aia si cauta toate metodele pentru a manipula cu opinia publica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.