România şi Bulgaria interzic unor avioane ruse oferite Serbiei să survoleze spaţiile lor aeriene

România şi Bulgaria au interzis unor aeronave MiG29 oferite de Moscova Belgradului să survoleze spaţiile lor aeriene, au declarat surse apropiate dosarului, citate de Serbia Info. În aceste condiţii, aeronavele vor fi livrate sub formă de piese, potrivit News.ro.

Avion rus

Foto: wikipedia.org

Analistul militar Miroslav Lazanski crede că avioanele ar fi ajuns deja în Serbia, dacă România şi Bulgaria şi-ar fi dat acceptul pentru survol.

„Nu este din cauza voinţei lor, ci din cauza NATO. Acum negociem cu ei, pentru a nu fi nevoiţi să dezmembrăm aeronavele şi apoi să le transportăm cu aeronave de transport. Ruta logică pentru ele este numai pe deasupra României şi Bulgariei, pentru că, dacă ar trece pe deasupra Ungariei, mai întâi ar trebui să treacă pe deasupra Ucrainei, care nu permite acest lucru”, a explicat analistul.

„Ar fi mult mai bine şi mai spectaculos, dacă aeronavele ar veni la noi întregi, pentru a putea organiza o sărbătoare şi, în al doilea rând, dacă aeronavele sunt dezmembrate, sunt complicaţii şi numai două pot încăpea într-o aeronavă mare, transportul este mai scump şi totul este mai complicat. Asamblarea nu ar fi o problemă atât de mare, pentru că numai aripile sunt scoase”, a adăugat el.

Analistul militar Vlade Radulovici este de aceeaşi părere.

„Aşteptăm aeronavele în perioada următoare, dar suntem şi martori şi la o prelungire. Nu este vorba despre gelozia românilor şi bulgarilor în privinţa aeronavelor pe care le primim ca motiv pentru care au interzis survolul. Adevărul este că România şi Bulgaria sunt membri NATO, de aceea sunt luate deciziile, respectate şi implementate. Deci tot ceea ce se întâmplă nu ţine de Serbia direct sau de aceste ţări, ci este o confruntare directă între NATO şi Rusia”, a explicat el.

Expertul a amintit că nu este prima dată când se întâmplă un astfel de lucru. „Am avut o situaţia similară cu elicopterele MI17 pe care le-am cumpărat şi au ajuns dezmembrate. Am putea asambla aeronavele MiG cu supraveghere şi asistenţă din partea ruşilor”, a dat el asigurări.

Reclame


Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.