Președintele Parlamentului Andrian Candu și liderul PPDA, Andrei Năstase, s-au întâlnit sâmbătă, 8 aprilie, la o dezbatere privind sistemul uninominal de vot la alegerile parlamentare în care și-au exprimat opiniile pro și contra acestor modificări, notează Radio Chișinău.

Andrian Candu_Andrei Nastase

Captură video: privesc.eu

Andrian Candu a menționat oportunitățile pe care le-ar aduce un asemenea sistem – inclusiv apropierea dintre deputat și alegători, posibilitatea reîntregirii Republicii Moldova odată cu reprezentarea regiunii transnistrene în Parlamentul de la Chișinău, posibilitatea sancționării deputaților care nu-și îndeplinesc promisiunile.

Pe de altă parte, Andrei Năstase a remarcat mai multe carențe ale proiectului propus de PDM, calificând proiectul drept „tentativă de uzurpare a puterii în stat”. El s-a referit inclusiv la faptul că intenția de retragere a mandatului deputaților este neconstituțională.

Sistemul de revocare a deputaților și alegerile în regiunea transnistreană au fost printre cele mai discutate teme în cadrul dezbaterilor organizate de fundațiile Kondrad Adenauer Stiftung și Friedrich Ebert Stiftung Moldova, în parteneriat cu Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

Reclame