Tinerii din R. Moldova, implicați online, pasivi offline

Dominat de pesimism și nemulțumire, reproducând prejudecățile și intoleranța generațiilor anterioare – acesta pare a fi portretul tânărului de astăzi din R. Moldova, creionat de autorii studiului „Implicarea tinerilor pentru o schimbare pozitivă în societate”.

odnoklassniki_gagauzua_fraude-online

Foto: gagauzinfo.md

Cercetarea reprezintă o analiză a situației sectorului de tineret din R. Moldova din perspectiva activismului tinerilor și potențialul acestora de a influența în mod pozitiv mersul evenimentelor de pe scena social-politică.

Analizând datele statistice disponibile dar și din interviurile desfășurate, experții constată o participare politică și civică scăzută a tinerilor. Într-un context general de dezinteres și lipsă a implicării, tinerii sunt chiar mai puțin activi și interesați decât media populației. Chiar dacă este remarcată o implicare activă prin intermediul rețelelor sociale, aceasta nu are o corespondență deplină în offline.

În urma interviurilor și discuțiilor cu tineri din diferite sfere sociale, experții studiului au identificat trei domenii ca fiind prioritare pentru tinerii din R. Moldova: sistemul educațional anacronic incapabil să răspundă nevoilor și intereselor tinerilor conflictul de generații/mentalități care împiedică dezvoltarea activismului tinerilor prin diferența de valori și perspective a tinerilor față de restul generațiilor; revigorarea și dezvoltarea urbană pentru a crea spații care să găzduiască și să stimuleze implicarea civică.

Autorii studiului „Implicarea tinerilor pentru o schimbare pozitivă în societate” concluzionează că proiectele de viitor, care urmăresc creșterea participării tinerilor, trebuie să aibă în vedere atât schimbarea culturii politice a acestora, cât și influențarea mecanismelor sociale care să permită tinerilor să își atingă potențialul de factori activi ai schimbării.

Studiul a fost realizat de o echipă de experți ai Centrului pentru Inovare Publică din București, România, împreună cu un consultant local, la inițiativa Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), tinerii (15-29 de ani) reprezintă aproximativ un sfert din populația stabilă a R. Moldova. Datele BNS indică și o scădere lentă, dar continuă, a ponderii tinerilor (15-29 de ani) în rândul populației stabile din R. Moldova, de la 26,5% în 2012, la 23,6% în 2016. Numărul total de tineri înregistrați în Moldova, în 2016, este de 838.291 persoane.

Tinerii locuiesc preponderent (59,8%) în mediul rural, față de 40,2% în mediul urban, similar cu procentele pentru întreaga populație (57,5% rural, 42,5% urban), poate cu o ruralizare ceva mai accentuată.

Radio ChișinăuCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.