19 primari, şefi de companii şi directori de licee au fost reţinuţi astăzi pentru 72 de ore de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii anticorupţie pentru trucarea licitaţiilor publice şi delapidări din finanţările Fondului pentru Eficienţă Energetică.

cna

Foto: protv.md

Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a relatat pentru Moldpres că printre reţinuţi sunt trei primari, contabilul unei primării, cinci directori de gimnazii şi un director-adjunct de liceu, precum şi şefi şi angajaţi ai nouă companii. „Aceştia sunt bănuiţi de organizarea, prin coparticipare, a unor licitaţii dubioase, desfăşurate în cadrul unor proiecte investiţionale, scopul fiind favorizarea unor agenţi economici”, a specificat Starinschi.

Potrivit procurorilor şi ofiţerilor de urmărire penală, reprezentanţi ai conducerii Fondului pentru Eficienţă Energetică ar fi acţionat în complicitate cu agenţi economici, reprezentanţii unor autorităţi publice locale, consilieri locali şi şefii unor instituţii de învăţământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecţionate mijloace financiare, în proporţii deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracţiune. Este vorba despre achiziţionarea unor lucrări de eficientizare a consumului de energie, termoizolare, reparaţii şi construcţii capitale în valoare de peste 28 de milioane de lei.

Oamenii legii au iniţiat în total 12 cauze penale pentru corupere pasivă, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de putere. Peste 60 de percheziţii au fost efectuate astăzi în scopul fortificării probatoriului, acţiuni de urmărire penală având loc la una din direcţiile Ministerului Economiei, precum şi la Fondul pentru Eficienţă Energetică.

Cei 19 bănuiţi au fost plasaţi în izolatorul CNA şi în unul dintre izolatoarele Poliţiei. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reţinute riscă până la 15 ani de închisoare, cu amenzi şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru diferite perioade de timp.

Reclame