Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) pledează pentru transparenţă în finanţarea partidelor politice. Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul partidului, Maia Sandu.

maia-sandu

Maia Sandu. Foto: fb.com/maia.sandu

„Finanţarea partidelor este un element important al democraţiei. Faptul cum are loc finanţarea şi cât de transparent este acest proces arată dacă partidul reprezintă interesele societăţii sau ale unui grup restrâns de persoane”, a spus Maia Sandu.

Ea şi-a exprimat regretul că în ultimii ani „grupuri de interese şi chiar grupări criminale au pervertit noţiunea de finanţare a partidelor”.

„Acestea finanţează partidele din «bani tenebri», pentru a ajunge la guvernare, şi folosesc ilegal banii publici pentru a se menţine acolo şi pentru a fura şi mai mult. Finanţarea partidelor este strâns legată de problema corupţiei. De aceea, dacă dorim să luptăm la modul real cu corupţia, trebuie să facem ordine în problema finanţării partidelor”, a președinta PAS.

Ea consideră că în prezent 40 mil. lei din bugetul de stat sunt distribuite partidelor care nu se bucură de încrederea cetăţenilor. În acelaşi timp, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale, care reflectă mai real atitudinea cetăţenilor faţă de politicieni şi partide, nu sunt luate în considerare la distribuirea finanţelor din buget.

Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a subliniat că finanţarea PAS este absolut transparentă. El a adus toate datele despre finanţarea partidului şi sursele de finanţare.

Astfel, în anul 2016, donaţiile persoanelor fizice şi membrilor de partid au constituit 1,472 mil. lei, ceea ce constituie 83% din totalul mijloacelor primite. Donaţiile făcute de persoanele juridice au constituit 298 mii lei. Cotizaţiile de membru au însumat 94.350 lei, primiţi de la 866 de membri.

„Din partid fac parte 7456 persoane. Aceasta înseamnă că 11% au plătit cotizaţii. Acest indice este în creştere, dar trebuie să mai lucrăm, căci membrii partidului trebuie să contribuie la finanţarea acestuia prin cotizaţii, acest lucru este normal”, a spus Grosu.

Maia Sandu a menţionat că „majoritatea partidelor au discreditat noţiunea de «finanţare a partidelor», căci acestea primesc bani de la persoane interesate şi înscriu aceşti bani pe seama altor oameni”.

 

Reclame