Maia Sandu: „Finanţarea partidelor este strâns legată de problema corupţiei”

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) pledează pentru transparenţă în finanţarea partidelor politice. Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul partidului, Maia Sandu.

maia-sandu

Maia Sandu. Foto: fb.com/maia.sandu

„Finanţarea partidelor este un element important al democraţiei. Faptul cum are loc finanţarea şi cât de transparent este acest proces arată dacă partidul reprezintă interesele societăţii sau ale unui grup restrâns de persoane”, a spus Maia Sandu.

Ea şi-a exprimat regretul că în ultimii ani „grupuri de interese şi chiar grupări criminale au pervertit noţiunea de finanţare a partidelor”.

„Acestea finanţează partidele din «bani tenebri», pentru a ajunge la guvernare, şi folosesc ilegal banii publici pentru a se menţine acolo şi pentru a fura şi mai mult. Finanţarea partidelor este strâns legată de problema corupţiei. De aceea, dacă dorim să luptăm la modul real cu corupţia, trebuie să facem ordine în problema finanţării partidelor”, a președinta PAS.

Ea consideră că în prezent 40 mil. lei din bugetul de stat sunt distribuite partidelor care nu se bucură de încrederea cetăţenilor. În acelaşi timp, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale, care reflectă mai real atitudinea cetăţenilor faţă de politicieni şi partide, nu sunt luate în considerare la distribuirea finanţelor din buget.

Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a subliniat că finanţarea PAS este absolut transparentă. El a adus toate datele despre finanţarea partidului şi sursele de finanţare.

Astfel, în anul 2016, donaţiile persoanelor fizice şi membrilor de partid au constituit 1,472 mil. lei, ceea ce constituie 83% din totalul mijloacelor primite. Donaţiile făcute de persoanele juridice au constituit 298 mii lei. Cotizaţiile de membru au însumat 94.350 lei, primiţi de la 866 de membri.

„Din partid fac parte 7456 persoane. Aceasta înseamnă că 11% au plătit cotizaţii. Acest indice este în creştere, dar trebuie să mai lucrăm, căci membrii partidului trebuie să contribuie la finanţarea acestuia prin cotizaţii, acest lucru este normal”, a spus Grosu.

Maia Sandu a menţionat că „majoritatea partidelor au discreditat noţiunea de «finanţare a partidelor», căci acestea primesc bani de la persoane interesate şi înscriu aceşti bani pe seama altor oameni”.

 Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

7 răspunsuri

 1. Știe duduia ce spune, are experiență aici, ori știm cu toții că a primit bani și de la Shor în campania electorală dar și de la Chiril Lucinschi, un alt individ ce a beneficiat de bani din miliardul de la BEM
  https://puterea.info/?p=21808

  Apreciază

 2. Al ei e strîns finanțat de corupție, în primul tur al campaniei prezidențaile a fost finanțat de Shor adică din miliardul furat, iar acum s-o găsit mare luptători, hai la gunoi cu ea!

  Apreciază

 3. Haideti mai bine sa ne amintim cum PAS era sinantat din banii lui Shor, si cum Grosu le recomanda sa trimita banii pe transe , astfel ca sa nu fie descoperiti de CEC si FISC. http://luchianiuc.com/blog/2016/11/08/dle-grosu-poftim-probele-plecati-din-pas-ajutordelashor/

  Apreciază

 4. Atunci Maia lasa sa declare deschis ca este un proiect politic al lui Filat si Lucinschi si sa ne spuna si noua de unde ia bani.

  Apreciază

 5. Aș vrea o transparență financiară și la PAS, dar nu e posibil din păcate, banii provin din miliard, bani care din start discreditează pe Maia, dar e veche în politică și școala lui Filat o păzește de așa situații. În fine, cred că adevărul despre scopul real al Maiei va fi făcut public.

  Apreciază

 6. Maia Sandu uita sa mai prezinte cit de transaprenta este finatatea partidului sau, pe cind observam ca Shor in arest la domiciliu dar reuseste sa o finanteze.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.