Sindicatele din educație pregătesc o grevă generală de o zi, în toate școlile din R. Moldova, la sfârșitul lui aprilie. Sindicaliștii au anunțat că vor întrerupe procesul de studii în semn de protest față de guvernare, care nu a dat curs solicitării profesorilor de a le majora salariile cu 50%. 

Greva_sindicate

Foto: radiochisinau.md

Sindicaliștii din educație susțin că deși au insistat pe o creștere salarială de 50 la sută, după ultima discuție cu guvernarea, autoritățile au acceptat doar o majorare de 5% pentru profesori și de 10 la sută pentru personalul auxiliar.

„Pe 28 aprilie vrem să facem o grevă generală de ramură, adică toate instituțiile trebuie să anunțe grevă de o zi. Noi numai dă semnalul că mai departe nu se poate așa. Noi ne așteptăm ca instituțiile: începând cu academiile și până la grădinițe să intre în grevă. Să facă un miting de protest, să emită un apel. Fiecare instituție decide cât va dura greva. Pe ușile instituție va fi scris grevă”, a declarat prim-vicepreședintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ion Bulat, citat de Radio Chișinău.

Lipsa de profesori și educatori, salariile mici și personalul didactic îmbătrânit sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă instituțiile de învățământ din țară. Angajații din educație susțin că lefurile pe care le primesc nu le permit să-și asigure un trai decent pentru copiii lor.

Sindicaliștii din educație au organizat mai multe acțiuni de protest în acest an și au purtat negocieri cu Guvernul timp de patru luni pentru a cere salarii mai mari cu 50 la sută, aducerea salariilor personalului non-didactic la nivelul minimului de existență, precum și recalcularea anuală a pensiilor profesorilor încadrați în câmpul muncii.

Reclame