Investigaţia agenţiei de detectivi Kroll (SUA) a permis să aflăm unde sunt 80% din miliardul furat, consideră expertul economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

Veaceslav Ionita

Veaceslav Ioniță. Foto: bani.md

Potrivit Infotag, într-un comentariu pe care Ioniţă l-a făcut în privinţa celei de-a patra note informative a Kroll despre investigaţie, prezentată în ajun, el a spus că „a existat un mecanism bine pus la punct de spălare a banilor furați din bănci, inclusiv peste hotare”.

„O parte din banii furați din bănci, după ce au fost spălați, s-au întors în Moldova sub formă de investiții. Cu ei au fost procurate diverse active. Kroll cunoaște ce active și cine le-a procurat. A existat posibilitatea de a injecta în sistemul nostru bancar bani «dubioși», inclusiv proveniți din jaful bancar. Odată injectați acești bani deja erau bani «cinstiți». Au existat acțiuni concertate a câteva bănci comerciale, care au ajutat la realizarea jafului bancar și nimeni nu a văzut și contracarat aceste acțiuni concertate”, a menţionat expertul.

În opinia sa, rezultatele Kroll oferă „o doză de optimism – că banii pot fi identificați unde sunt, iar apoi vor putea fi recuperați”.

Companiile „Kroll” și „Steptoe & Johnson”, care investighează furtul din trei bănci din Moldova a peste $1 mlrd., au transmis Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), pe 13 aprilie, cea de-a patra notă informativă privind desfăşurarea investigaţiei. În document se menţionează că în frauda bancară a fost implicat un grup mare de companii (75), care au acționat concentrat și care aveau legătură cu omul de afaceri Ilan Shor („Grupul Shor”). În perioada 2012-2014, acestea au primit de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank volume semnificative de credite, banii fiind transferaţi pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din această ţară.

Marea majoritate a acestor conturi, pe care au ajuns aproximativ $600 mil., au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. În documentul citat se menţionează că sumele depistate până în prezent au fost urmărite pe conturi din multiple jurisdicții, în mare parte la alte bănci din Republica Moldova, în afara celor trei bănci implicate ($185 mil.), Cipru ($63 mil.), China și Hong Kong ($61 mil.) și Elveția ($23 mil.). Aproximativ $200 mil. au fost transferați pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.

Anunțuri