Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, de unde va fi trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în R. Moldova.

Focul Haric_Ierusalim

Foto: ziarpiatraneamt.ro

Mii de pelerini au aşteptat în Biserica Mormântului Sfânt venirea Luminii Sfinte, considerată cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă, notează News.ro.

Potrivit rânduielii, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Mormântul Sfânt a fost percheziţionat, pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia, după ce înainte toate luminile şi candelele au fost stinse.După ce Patriarhul Teofil al Ierusalimului a ajuns în Biserică, a fost percheziţionat pentru a se dovedi că nu are asupra sa niciun dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare. El a intrat apoi în Sfântul Mormânt, unde a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi s-a rugat pentru pogorârea Sfintei Lumini.

După ce Lumina Sfântă a coborât în Mormântul Sfânt, la câteva minute după intrarea Patriarhului, acesta a ieşit şi a oferit-o tuturor celor prezenţi.

Patriarhul Ierusalimului a intrat în capela în care se află mormântul lui Iisus Hristos având în mâini 33 de lumânări neaprinse, acest număr simbolizând vârsta pe care o avea Iisus atunci când a fost răstignit.

O delegaţie a Mitropoliei Moldovei, condusă de Mitropolitul Vladimir, este prezentă la Ierusalim începând de joi, 13 aprilie, pentru a aduce în R. Moldova Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt. Focul Haric va ajunge în țara noastră sâmbătă, 15 aprilie, între orele 19.00 şi 20.00. Lumina Sfântă va fi adusă la Chișinău pentru a 15-a oară consecutiv și va fi împărţită preoţilor şi credincioşilor în scuarul Catedralei Mitropolitane.

Reclame