Pentru 50 de militari moldoveni Paştele a venit departe de casă. Ofiţerii Armatei Naţionale au o misiune grea de îndeplinit, şi anume să menţină pacea în Kosovo, Republica Central Africană şi Sudanul de Sud, acolo unde pământul este încă înţesat de bombe, iar oamenii trăiesc cu frica unui nou conflict.

Militari_Kosovo

Captură video: fb.com/MDAarmy

Militarii recunosc că-şi pun viaţa în pericol, dar spun că cel mai complicat le este să depăşească dorul de casă şi de cei dragi, mai ales de sărbători.

Ion Ţânţari visa să devină biolog, dar viaţa l-a dus la mii de kilometri distanţă de casă într-o zonă afectată de rănile războiului. De aproape patru luni, sergentul are grijă de liniştea şi pacea din Kosovo. Totuşi, oricât de mare ar fi distanţa de Moldova, cel mai greu de depăşit este dorul de familie.

De când a plecat, internetul este cel care uneşte familia. În acest timp, fetiţa a învăţat să vorbească mai mult, a deprins chiar şi pasul cadenţat al militarilor.

Deşi până în momentul în care a ajuns în misiune a mai avut stagieri peste hotare, în Germania sau Statele Unite ale Americii, aşa se face că anul acesta e prima oară când sărbătoreşte Paştele departe de cei dragi.

Din 2014, R. Moldova a detaşat contingente de militari în misiunea KFOR.

trm.md

Anunțuri