Actualul sistem electoral va pleca în istorie. De această părere este preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, care a participat aseară la emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Dodon_M1

Captură video: trm.md

Potrivit lui Dodon, Codul Electoral va fi modificat, fiind acceptată iniţiativa sa sau cea a Partidului Democrat.

„Sistemul electoral care este acum nu va mai fi. Acest sistem pleacă în istorie. Va fi sistemul propus de mine sau cel propus de Vlad Plahotniuc. Noi am propus ca, din numărul total de deputaţi, jumătate să fie aleşi pe liste de partid, iar cealaltă  pe circumscripţii electorale. Aceasta ar permite accederea în Parlament a liderilor de opinii, etnii, regiuni şi de a rezolva anumite lacune. Desigur, nu trebuie să admitem proiectul uninominal”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a menţionat că experienţa alegerilor din R. Moldova a demonstrat că oamenii nu votează pentru candidaţi independenţi şi că votul uninominal ar fi doar opţiunea democraţilor.

„De ce au venit ei cu această propunere? Pentru că toate partidele care au fost la guvernare în ultimii cinci-şapte ani, conform tuturor sondajelor, nu mai trec în următorul Parlament. PDM se află la limita trecerii în următorul Legislativ şi, înţelegând acest lucru, propune schimbarea în uninominal, crezând că astfel va reuşi. Considerăm că nu trebuie schimbat sistemul electoral de vot în funcţie de ambiţiile unui partid politic”, a afirmat preşedintele.

Igor Dodon a mai specificat că iniţiativa lui este o variantă de compromis care şi-a demonstrat eficienţa în mai multe state din lume şi va permite mai multor partide politice să îşi continuie existenţa.

El a spus că se va adresa partenerilor externi în vederea neadmiterii promovării votului uninominal în R. Moldova, iar în cazul în care proiectul PDM va fi votat, şeful statului va îndemna la boicotarea alegerilor şi la proteste în masă.

Iniţiativa privind introducerea sistemului electoral mixt a fost criticată de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Într-o postare făcută pe blogul său, liderul democrat a calificat propunerea preşedintelui şi a deputaţilor socialişti drept o ficţiune, un proiect ireal. Vlad Plahotniuc susţine că socialiştii şi Igor Dodon încearcă să meargă împotriva voinţei cetăţenilor, care îşi doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct. Plahotniuc susține că PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor acest drept în baza sistemului uninominal, indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces.

Reclame