Nereguli de 21 de miliarde de lei au fost depistate de Curtea de Conturi, în urma auditului efectuat la mai multe instituţii de stat, ministere şi primării.

MDL

Foto: Evghenii Panasenco / sputnik.md

Anunţul a fost făcut de către preşedintele instituţiei, Veaceslav Untilă, care a prezentat raportul de activitate pentru anul trecut, scrie trm.md.

Potrivit sursei citate, cele mai grave abateri ţin de calcularea impozitelor şi taxelor.

Printre instituțiile la care au fost depistate cele mai mari nereguli se numără Ministerul Finanțelor, care nu a gestionat corect circa şase miliarde de lei. Primăria municipiului Chișinău a admis cheltuieli nejustificate de patru miliarde de lei, iar UTA Găgăuzia – de aproximativ 1,5 miliarde.

Potrivit raportului, cele mai grave nereguli au fost constatate la administrarea impozitelor şi taxelor, fondurilor fixe, necontabilizate în procesul investiţional, dar şi a patrimoniului bunurilor, care nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă.

În 2016, instituţia a verificat 575 de instituții publice, fiind elaborate 38 de rapoarte, în care a înaintat circa 1400 de cerințe și recomandări. Curtea de Conturi este singura autoritate publică a statului care are rolul de a face auditul finanțelor publice şi de a diminua riscurile de gestionare greşită a banilor publici. Instituţia nu este abilitată cu dreptul de anchetă. Rapoartele acesteia sunt remise autorităţilor centrale şi organelor de drept, precum Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie.

Reclame